Eşti aici

Cum este să predai Educație pentru media? Învățătoare și profesoare și-au povestit experiența în cadrul unei activități de follow-up

23 Octombrie 2020
1198 de afişări
Învățătoarele și profesoarele care au participat la instruirile Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și predau sau au predat disciplina opțională Educație pentru media au fost invitate, pe 21 octombrie 2020, la o activitate de follow-up, realizată în cadrul Săptămânii Educației Media în Moldova. La eveniment a participat și autoarea curriculei și manualului, Loretta Handrabura. Cele 13 participante la follow-up au făcut o trecere în revistă a celor mai importante momente în predarea conținutului acestui curs și au împărtășit experiențele acumulate. Ele au povestit despre metodele didactice pe care le-au aplicat, despre reacția copiilor și a părinților și provocările cu care s-au confruntat. 

La deschiderea evenimentului, Mila Corlăteanu, reprezentanta Deutsche Welle Akademie în Moldova, a menționat că întrunirea este importantă pentru că ne permite să aflăm din prima sursă care este experiența de predare a cursului și ne face să ne simțim de parcă am fi prezenți la lecții, deși nu avem această posibilitate acum. „Este un pas curajos să predați o disciplină nouă în aceste condiții, iar noi apreciem mult determinarea dumneavoastră”, a conchis ea.

Valentina Ghilaș, învățătoare la Gimnaziul „Tudor Strișcă” din s. Satul Nou, r-nul Cimișlia, ne-a împărtășit faptul că Educația pentru media a fost disciplina care a trezit mult interes din partea elevilor. „Impactul disciplinei s-a făcut simțit în luna martie a acestui an. În scurt timp după anunțarea stării de urgență, am reușit să-mi conectez toți elevii din clasa a IV-a la lecțiile online, pe Zoom”, a afirmat ea.

Învățătoarea de la Liceul Teoretic „Olimp”, or. Sîngerei, Steluța Guțu, a predat cursul opțional chiar și în pandemie, utilizând instrumentele însușite inclusiv în cadrul instruirii de educație media. „Pentru început, trebuie școlarizați părinții. Mulți dintre ei nu conștientizau cât de periculos poate fi mediul online. După ședințele organizate, am sesizat schimbări în modul în care aceștia utilizează rețelele sociale”, a remarcat ea.

Profesoara Olga Zuza a început să predea Educația pentru media la Liceul Teoretic „Ginta Latină” din Chișinău începând cu luna septembrie, la cererea elevilor din clasele gimnaziale. Ea a reușit să le prezinte cursul și părinților, oferindu-le documentare și discutând despre siguranța online a adolescenților.

Loretta Handrabura i-a îndemnat pe pedagogi să nu uite că părinții și buneii sunt un alt grup-țintă important, cu care trebuie discutate subiecte precum neticheta și siguranța în mediul online. ​

Această activitate a fost organizată de CJI în cadrul proiectului „Consolidarea competenţelor de educaţie media”, realizat cu susţinerea Deutsche Welle Akademie şi cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania (BMZ).