Eşti aici

Cum ne apărăm dreptul de acces la informațiile de interes public și cum protejăm datele cu caracter personal? Jurnaliști și avocați, la o instruire comună

05 Octombrie 2020
984 de afişări
Zece jurnaliști și 16 avocați au participat, pe 2 și 3 octombrie 2020, la o instruire comună în domeniul accesului la informație și protecția datelor cu caracter personal, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM).
 
Cei trei formatori – juristul Eugeniu Rîbca, expert în legislația mass-media, Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (România), și avocatul Vasili Ciuperca – au analizat împreună cu participanții exercitarea dreptului de acces la informațiile de interes public (condițiile de formă și de conținut ale solicitărilor de informație, refuzurile abuzive ale furnizorilor de informație, remedii legale, problematici actuale etc.), precum și aspecte ce țin de protecția datelor cu caracter personal (interesul public vs. datele cu caracter personal, reguli și excepții).

Avocații, selectați prin concurs de către CRJM, și-au propus să-și fortifice cunoștințele în domeniul legislației mass-media, iar jurnaliștii înscriși la instruirea anunțată de CJI - să învețe cum să-și valorifice și să-și apere drepturile și libertățile inerente activității profesionale. Totodată, acest format a facilitat stabilirea punților pentru viitoarele parteneriate dintre reprezentanții ambelor bresle.

Instruirea a fost desfășurată de CJI în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), implementat de Internews în Moldova, finanțat de USAID, UK Aid și CRJM în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației”, finanțat de Suedia.