Eşti aici

Cum poți schimba forma de proprietate a unei întreprinderi în doar trei pași

18 Ianuarie 2019
1908 afişări
Întrebare: Dețin un portal de știri, pe care l-am înregistrat inițial ca Întreprindere Individuală. Acum aș vrea să extind afacerea, personalul și să trec la Societate cu Răspundere Limitată. Cum pot face această reorganizare?

Răspuns: Trebuie să vă conduceți de Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali, și anume, de art. 20, 21 și 22.
 
Astfel, conform art. 20 al legii, primul pas pe care îl veți face, va fi să adoptați o hotărâre privind reorganizarea (prin transformare) a întreprinderii individuale și să publicați un aviz, în termen de 30 de zile, prin care să informați Agenția Servicii Publice (ASP) despre hotărârea adoptată. La rândul ei, ASP va opera schimbarea formei de proprietate în Registrul de Stat.

Al doilea pas: imediat ce termenul de 30 de zile va expira, veți prezenta, în conformitate cu art. 21 al aceleiași legi, setul de documente necesare pentru înregistrare. Veți avea nevoie de următoarele acte:
b. hotărârea de reorganizare;
c. actele de constituire ale persoanei juridice participante la reorganizare;
d. actele de constituire ale persoanei juridice nou-create;
e. documentele ce confirmă acceptarea de către creditori a garanțiilor oferite sau ce confirmă plata datoriilor, după caz;
f. confirmarea plății taxei de înregistrare.

Al treilea pas: ASP va emite decizia de înregistrare a noii forme juridice de organizare (cu păstrarea IDNO-ului) – conform prevederilor stabilite de conținutul art. 22 al legii citate.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici