Eşti aici

Cum putem cere suspendarea plății unei amenzi aplicate de CA?

21 August 2020
863 de afişări
Întrebare: Postul nostru de televiziune a fost sancționat de Consiliul Audiovizualului pentru o pretinsă încălcare a legislației media audiovizuale, fiindu-ne aplicată o amendă care ne poate prejudicia grav activitatea. Pentru că nu suntem de acord cu decizia emisă, am înaintat o acțiune în instanța de judecată. Între timp, ne-am dori să amânăm efectuarea plății amenzii până la obținerea unei hotărâri judecătorești. Cum o putem face?

Răspuns: Potrivit legii, o decizie de sancționare emisă de Consiliul Audiovizualului (CA) devine executorie de la data publicării acesteia[1]. Acest lucru înseamnă că postul TV care a fost sancționat este obligat să prezinte dovada achitării amenzii în termen de 30 de zile din momentul în care autoritatea publică i-a adus la cunoștință actul emis.
Executarea deciziei de sancționare poate fi suspendată[2] în cazurile în care:

  • Există suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea actului emis;
  • Există pericolul că după executarea actului se vor produce prejudicii ireparabile (după achitarea amenzii, postul TV va fi în imposibilitate să-și desfășoare activitatea).
Adresarea unei solicitări de suspendare poate avea loc:
1. În cadrul procedurii prealabile[3]

Atunci când adresați o cerere prealabilă către autoritatea publică, solicitând anularea deciziei, cereți suplimentar și suspendarea executării actului. În acest caz, CA este obligat, în termen de 5 zile lucrătoare din momentul înregistrării cererii, să emită o decizie prin care fie va refuza, fie va accepta suspendarea executării până la finalizarea procedurii prealabile[4].

2. În instanța de judecată

Dacă CA a refuzat sau nu a soluționat cererea de suspendare în termenul stabilit de lege, reclamantul poate, până la înaintarea unei acțiuni de contestare a actului în instanță, să depună la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani[5], o solicitare privind suspendarea executării deciziei.

De altfel, dacă procedura prealabilă a fost epuizată și v-ați adresat deja în judecată pentru a contesta actul emis, suspendarea executării poate fi solicitată instanței care examinează cauza.

Atenție! Pentru probarea faptelor, participanții la proces, în locul prezentării probelor obișnuite, pot depune o declarație pe propria răspundere[6].

După înaintarea solicitării, instanța va decide cu privire la suspendarea executării deciziei printr-o încheiere, fără citarea participanților la proces. Totuși, dacă se consideră necesar, părțile vor fi citate pentru audiere în privința temeiniciei cererii de suspendare. În aceeași ordine de idei, comunicăm că suspendarea executării poate fi condiționată de plata unei cauțiuni, de îndeplinirea anumitor condiții sau poate fi limitată în timp.

Rețineți! Dacă la momentul suspendării executării deciziei de către instanță amenda a fost deja achitată, judecătorul poate dispune, la cerere, restituirea sumelor încasate[7].

 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. 

Materialele publicate reflectă opinii juridice cu caracter consultativ și nu reprezintă o sursă autentică de drept. CJI nu poartă răspundere pentru prejudiciul suferit de către destinatarii consultației drept urmare a luării deciziilor bazate pe informația furnizată. 

Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.
 

 


[1] Art. 84 alin.(15) din Codul serviciilor media audiovizuale: Decizia Consiliului Audiovizualului privind aplicarea sancţiunii este motivată, devenind executorie de la data publicării”;
[2] Art. 172 alin. (2) din Codul administrativ: Motivele suspendării sunt: a) existența unor suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea actului administrativ individual defavorabil; b) existența pericolului iminent de producere a unor prejudicii ireparabile prin executarea în continuare a actului administrativ individual defavorabil”;
[3] Procedura prealabilă - o etapă obligatorie necesar a fi parcursă de către o persoană fizică sau juridică, care se consideră vătămată în drepturi prin emiterea de către o autoritate publică a unui act administrativ individual;
[4] Art. 172 din Codul administrativ;
[5] Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, adresa: mun. Chișinău, str. Kiev nr. 3;
[6] Art. 214 alin.(3) din Codul administrativ;
[7] Art. 214 alin. (6) din Codul administrativ.