Eşti aici

Despre manipulare informațională la lecția de educație mediatică

06 August 2014
1795 de afişări
Un grup de douăzeci de elevi de la Chișinău, Ialoveni, Bender și Strășeni au participat la lecția de educație mediatică, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), la 6 august.

Diana Railean, jurnalistă la Radio Europa Liberă, a încurajat elevii să fie prudenți atunci când se informează, pentru a putea evita fenomenul manipulării prin intermediul mass-media. “Dacă citiți un material și simțiți că jurnalistul este părtinitor, căutați alte surse de informare. Feriți-vă de materialele scrise pe jumătate, din care lipsesc toate părțile unei probleme, pentru că veți fi informat pe jumătate”, a remarcat Diana Railean.

Participanții la această activitate au apreciat pozitiv ora de educație mediatică, ce oferă informații utile și care merită să ajungă la un număr cât mai mare de elevi, așa cum în viitorul apropiat aceștia vor trebui să se implice activ în viața socială a țării, urmând să facă alegeri responsabile și asumate.

„Până acum eu acceptam orice material așa cum era prezentat la televizor sau în ziar, dar după lecția de educație mediatică mă voi informa mai atent, voi citi mai multe surse mass-media, voi căuta mai multe păreri pentru a-mi face propria opinie despre un eveniment sau un fapt”, a povestit Dumitru Balaian, elev în clasa a X-a.

“Lecția mediatică la care am participat m-a învățat că orice material, știre trebuie să conțină trei surse independente. Atunci când voi înțelege că din material lipsește una din surse, voi căuta să mă informez din alte mass-media pentru a nu mă lăsa manipulată”, a spus Nicoleta Donescu, elevă în clasa a XI-a.

Lecția de educație mediatică a fost organizată în cadrul proiectului "Promovarea educației mediatice în rîndurile cetățenilor" ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2014 – aprilie 2015, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova.