Eşti aici

Discuție neformală cu activiștii drepturilor omului: Statul ar trebui să-și asume responsabilitatea de a susține serviciile sociale

09 Decembrie 2016
1828 de afişări

Situația privind drepturile omului în anul 2016 și realizările persoanelor premiate la Gala ONU au constituit subiectele discutate în cadrul unei discuții neformale, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent și ONU Moldova, vineri, 9 decembrie. La eveniment au participat jurnaliști care scriu despre drepturile omului, reprezentanți ai  ONU ai Centrului pentru Jurnalism Independent.
Olesea Perean, ofițera națională pentru drepturile omului la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, a menționat importanța acestui eveniment anual, apreciind  eforturile societății civile în domeniul drepturilor omului, care, de multe ori, acordă servicii pe care ar trebui să  le ofere statul. În opinia Olesei Perean, aprecierea acestor eforturi este esențială pentru continuitatea proiectelor realizate de organizațiile neguvernamentale.
Premianții invitați la eveniment au povestit despre proiectele pe care le-au implementat și rezultatele obținute, dar și despre provocările cu care se confruntă zi de zi.  Una din cele mai mari dificultăți este comunicarea cu structurile statului, reprezentanții cărora adesea refuză să susțină inițiativele societății civile. O problemă este și bugetul de stat destinat serviciilor sociale, care este foarte limitat.
În context, Nata Vozian, coordonatoarea inițiativei DARE2Change, a comunicat că a reușit să depășească astfel de probleme doar beneficiind de susținerea unor donatori și a mediului de afaceri.
Natalia Cojocaru, de la Keystone Moldova, a relatat că o soluție care le-a permis să acopere o parte din cheltuielile  necesare a constat în inițierea activităților de antreprenoriat social cu ajutorul beneficiarilor. Totuși, au rămas alte probleme de soluționat, cum ar fi lipsa cunoștințelor și abilităților de lucru cu persoanele cu dizabilități sau fluctuația mare de specialiști. Din cauza că aceștia pleacă din sistemul administrației publice, instituția este nevoită să investească în organizarea activităților de instruire continue.
”Noi trebuie să solicităm autorităților să-și asume responsabilitatea de a susține serviciile sociale”, a menționat Hans B. Bahhenteig, reprezentantul organizației Low Vision. În opinia sa, în momentul în care donatorii străini nu ar mai susține activitățile societății civile, statul ar trebui să fie pregătit să le acorde tot sprijinul.  
Participanții la eveniment au îndemnat jurnaliștii să acorde o atenție mai mare domeniului drepturilor omului și să reflecte pe larg problemele cu care se confruntă diferite categorii sociale.   

Evenimentul a avut loc cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.