În anul de studii 2020-2021, 11 elevi din clasa a IV-a și 14 elevi din clasa a VII-a de la Gimnaziul cu predare în limba rusă din Slobozia-Chișcăreni, raionul Sângerei au ales să studieze opțional cursul Educație pentru media. Interesați de noua disciplină s-au arătat și 16 elevi din clasa a VIII-a de la aceeași instituție de învățământ, care miercuri, 27 ianuarie, au participat la o lecție online de educație media, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Lecția a fost moderată de jurnalistul Dumitru Stoianov, care, împreună cu elevii, a analizat mai multe noțiuni-cheie ce definesc conceptul de educație media. „Vă încurajez să vă puneți mereu întrebări despre ceea ce priviți la televizor, citiți în ziare, ascultați la radio sau când navigați pe internet. Fiți creativi și gândiți critic atunci când este vorba de acceptarea sau respingerea mesajelor. Creativitatea, gândirea critică și alfabetizarea digitală vă ajută să aveți o viziune complexă asupra realității înconjurătoare”, a menționat Dumitru Stoianov.
Victoria Tataru, reprezentanta CJI, a atras atenția elevilor asupra faptului că din an în an, numărul celor care acceptă să fie mesageri ai educației media în instituțiile de învățământ este în continuă creștere. „Doar în anul curent de studii 2020-2021, 74 de pedagogi predau această disciplină opțională unui număr de aproape 2500 de elevi din 65 de școli de pe întreg teritoriul ţării. Acesta este al patrulea an în care disciplina opţională Educaţie pentru media este predată în şcolile din Republica Moldova şi al doilea an în care acest curs este predat la toate cele trei trepte de învăţământ – primar, gimnazial, liceal”, a spus Victoria Tataru.
Valentina Țurcan, profesoară la gimnaziul din Slobozia-Chișcăreni a relatat că administrația instituției a acceptat cu bucurie oportunitatea de a introduce cursul opțional de educație media în două clase la nivel primar și gimnazial.
„Ne dorim ca acest curs să fie inclus în programul disciplinelor obligatorii de studiu. Este un curs extraordinar, care îi pregătește pe elevi pentru viață, îi ajută să-şi dezvolte gândirea critică, să fie mai atenți la conţinuturile media și să conştientizeze pericolele la care se supun în spaţiul virtual”, a spus profesoara.
Ea susține că elevii de azi sunt expuși foarte multor riscuri legate de petrecerea timpului în mediul online. „Gimnaziul nostru este frecventat de 102 elevi care vin din patru sate: Tăura-Nouă, Tăura-Veche, Nicolevca și Slobozia-Chișcăreni. Cu excepția orelor de la școală, cea mai mare parte a timpului elevii se află în mediul online. Educației media îi revine un rol principal în pregătirea generațiilor de copii pentru ziua de mâine”, a concluzionat Valentina Țurcan.
Lecția de educație media este desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Unul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.