In perioada 17-21 august 2015, Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews au organizat tabăra de educație mediatică Filtrează Informația, la care au participat 28 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, și 6 profesori însoțitori, din localitățile: Bălți, Soroca, Vulcănești, Mereni (Anenii Noi), Ștefănești (Florești) și Colibași (Cahul).
La tabără, moderată de directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Ștefîrță, participanții au învățat ce este o știre obiectivă și cum se deosebește de una manipulatorie, de ce și prin ce metode presa ne poate dezinforma, cum putem deveni consumatori media responsabili.
Elevii au învățat și cum să scrie propriile știri, bazându-se pe surse de informare imparțiale și independente, în cadrul unui atelier de scriere a știrilor, susținut de Diana Răilean, reporter Radio Europa Liberă. Printre experții invitați în cadrul taberei Filtrează Informația s-au mai numărat: Viorica Meșină și Viorel Mardare, regizori la Atelier Sergiu Prodan, care au vorbit despre realizarea spotului social Filtrează Informația și relevanța acestuia în contextul societății de astăzi, predispusă la riscurile dezinformării; Alina Țurcanu, editor Radio Europa Liberă, care s-a referit la falsurile în presă, în mod special la titlurile care pot induce în eroare. Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente din Moldova a vorbit despre fals și manipulare media, atât în Moldova, cât și în alte țări, în contextul războiului informațional din Ucraina, iar Alina Radu, directoarea publicației Ziarul de Gardă a explicat de ce educația mediatică trebuie să fie o misiune socială a tinerilor, dar și riscurile de dezinformare care există pe rețelele sociale.
Participanții au remarcat utilitatea taberei și importanța subiectului abordat.
”Pe parcursul taberei am conştientizat că educaţia mediatică este absolut necesară societăţii noastre, iar eu ca participant mă simt obligată să transmit mai departe acest mesaj”, ne-a spus Cătălina Sorocean, din Bălți.
„Discuțiile cu jurnaliști și experți media mi-au oferit posibilitatea să aflu ce se întâmplă dincolo de ecrane, de asemenea m-au ajutat să învăț să diferențiez știrile false de cele adevărate și cum pot scrie o știre bună pe viitor”, a precizat Dumitrița Toderică, din Ștefănești, Florești.
Tabăra de educație mediatică ”Filtrează Informația” se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.