Eşti aici

Elevii de la Liceul „Alexandr Pușkin” din Bălți: Ne-am convins de importanţa subiectelor abordate în cadrul cursului opțional Educaţie pentru media

11 Februarie 2021
956 de afişări

Ce este gândirea critică? De ce este necesar să fim educaţi în acest spirit? Ce competențe sunt necesare pentru a deveni consumatori de media cu gândire critică şi atitudine responsabilă? La aceste și alte întrebări au încercat să răspundă 11 elevi din clasa a XI-a de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din Bălți în cadrul unei lecții de educație media, organizată miercuri, 10 februarie, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în format online.

„Educația media este un curs facultativ nou pentru școala și societatea în care trăim. În prezent, mulți dintre voi utilizează și stăpânesc cu abilitate instrumentele online digitale. Totuși, pentru a naviga ușor în noianul informațional și a înțelege care informație este adevărată și care este falsă, aveți nevoie de competențe media care vă vor ajuta să vă simțiți mai siguri în spațiul online”, a menționat Dumitru Stoianov, moderatorul lecției.

Jurnalistul i-a familiarizat pe elevi cu domeniul educației media, prezentând unele noțiuni generale pe care ulterior le-a analizat prin exemple practice. În timpul lecției, elevii au fost învățați să citească mesajele publicate în spaţiul mediatic, să descifreze ideile pe care le transmit și să determine dacă, prin intermediul acestora, publicul este informat sau dezinformat.

„Gândirea critică nu înseamnă să vedem lucrurile în alb și negru, rău și bun. Nu înseamnă doar să criticăm totul în jur. Avem nevoie de creativitate și de o mai bună percepție și înțelegere a mesajelor media pentru a transforma procesul de asimilare a informației într-o activitate critică și activă”, a afirmat Dumitru Stoianov.

Victoria Tataru, reprezentanta CJI, i-a îndemnat pe elevi să facă cunoștință cu platforma Educația Mediatică, unde pot găsi manuale pentru fiecare treaptă de învățământ în limbile română și rusă, precum și multe materiale didactice, audiovizuale, jocuri online, tutoriale, animaţii şi alte produse media care pot fi folosite pentru dezvoltarea gândirii critice.

„Puteți intra în orice moment pe platforma educațională și să căutați subiectele care vă interesează. Suntem siguri că, în paralel, veți găsi și alte teme la care veți reveni pe parcurs. Platforma Educația Mediatică este o resursă educațională utilă pentru toți cei care doresc să se informeze despre rolul mass-media, dar și despre potențialul său de dezinformare. Educația media este pentru cei care doresc să devină cetățeni informați și responsabili”, a concluzionat reprezentanta CJI.

„Educația pentru media este un domeniu nou pentru noi și cu plăcere vom răsfoi materialele de pe platforma educațională pe care ne-o puneți la dispoziție. Astăzi, ne-ați convins de importanţa subiectelor abordate în cadrul disciplinei Educaţie pentru media, ne-ați făcut curioși și dornici de a avea un asemenea curs opțional în noul an academic și în liceul nostru”, a declarat la sfârșitul lecției, Olga Gavriliuc, profesoară de istorie la Liceul „Alexandr Pușkin” din Bălți.  

 Lecția de educație media a fost desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de JosUnul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.