Pe cine deranjează filmările cu drona? Există riscul ca zonele de interdicție a utilizării dronelor să fie extinse? Nu ar trebui jurnaliștii, care folosesc informația de interes public, să aibă mai multe libertăți atunci când folosesc dronele? – la acestea și alte întrebări răspund protagoniștii emisiunii.
În ultimul an s-au făcut mai multe investigații, în care erau efectuate filmări cu drona. De aceea, jurnaliștii sunt îngrijorați că astfel de reguli noi privind utilizarea dronelor au apărut anume acum. Ei se întreabă: dacă vor merge să filmeze cu drona într-un cartier de lux, unde își au case mai mulți demnitari, vor avea toata libertatea să-și exercite meseria? Ce prevede Codul aerian în acest sens? Și, în general, ce condiții vor trebui să îndeplinească pentru ca filmările să fie legale?
În opinia avocatei Tatiana Puiu, Codul aerian, votat în primă lectură, nu este suficient de clar și lasă loc de interpretări.
La rândul său, reprezentantul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Oleg Tofilat, susține că documentul în sine nu ar avea probleme, dar nu exclude faptul că anumite restricții în utilizarea dronelor de către jurnaliști ar putea să apară în actele normative pe care le va elabora ulterior Guvernul.
-----------
Emisiunea „Media Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții la ele. Emisiunea fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, dar și pe canalul Youtube al CJI.