Eşti aici

Emisiunea „Media Azi”, ediția 40: Încotro merge presa din R. Moldova?

04 Mai 2017
4774 de afişări
Fără a fi liberă presa nu-si poate îndeplini rolul de a informa, rolul de câine de pază al societății. Dar ce înseamnă libertatea presei, cum putem identifica dacă o presă este sau nu este liberă? În contextul Zilei Mondiale a Libertății Presei, jurnalistul Nicolae Negru, în calitate de moderator, și invitata sa, Corina Cepoi, expertă media, Internews, discută despre starea în care se află mass-media din R. Moldova, în comparație cu alte țări și încearcă să răspundă la întrebarea: Încotro merge presa din R. Moldova?

Corina Cepoi, expertă media, Internews, care s-a întors recent din Kârgâzstan, unde a coordonat un proiect de consolidare a presei independente, prezintă câteva criterii fundamentale, după care o presă se poate califica la categoria liberă. Vedeți, din emisiune, care sunt aceste criterii și de ce presa noastră este deja de ani la rând doar parțial liberă.

În opinia invitatei la emisiune, situația mass-media în R. Moldova este mai bună decât în Kârgâzstan, totuși, avem încă multe de făcut pentru ca ea să se afirme ca o adevărată putere a patra.

Protagoniștii emisiunii abordează mai multe aspecte la care mai avem de lucrat pentru a avea o presă liberă. Între acestea sunt  concentrarea din mass-media, soldată cu lipsa de diversitate tematică și cu politici editoriale în care se implică proprietarii instituțiilor de presă; condiții economice precare; televiziune publică parțial liberă, ghidată de un Consiliu de Observatori adesea influențat politic; autocenzură a jurnaliștilor, lipsa solidarității de breaslă etc..

Emisiunea „Media  Azi” este realizată săptămânal de Centrul pentru Jurnalism Independent. Prin intermediul ei, ne propunem să scoatem în prim-plan problemele cu care se confruntă în prezent jurnaliștii din media autohtone și să identificăm soluții pentru ele. Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, Media Azi și Mediacritica, și pe canalul Youtube al CJI.

Emisiunea este realizată cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.