Eşti aici

Este legală fotografierea copiilor la proteste?

05 Iulie 2019
2174 de afişări
Întrebare:  Sunt fotoreporter și mă interesează dacă pot să fotografiez copii în spațiul public. La diferite evenimente publice, de exemplu, la proteste, am observat nu doar minori de 15-17 ani, dar și copii mult mai mici, însoțiți de părinții lor. Am dreptul să le arăt fața sau nu?

Răspuns: În cadrul evenimentelor la care vă referiți, aveți această posibilitate, deoarece părinții care își aduc cu ei copiii minori la proteste ar trebui să înțeleagă că astfel de evenimente implică prezența mass-media și că ei și copii lor pot fi fotografiați fără să li se ceară expres acordul.
 
Articolul 48 al Codului Civil prevede situațiile când consimțământul persoanei nu este necesar, și anume: în cazul în care imaginea este folosită în baza legii în scopuri oficiale ori în cazul în care cineva execută un act public în interes public; consimțământul persoanei vizate nu este necesar pentru înregistrarea/efectuarea imaginii și pentru utilizarea acesteia atunci când este făcută în mulțime sau în timpul unui eveniment public.
 
De asemenea, nu aveți nevoie de consimțământul persoanelor vizate în fotografiile de la proteste, pentru că situațiile respective nu constituie o încălcare a dreptului la viața privată și nu sunt o ingerință în acest drept.

Ținând cont de faptul că contextul în care apare copilul fotografiat este determinant și de faptul că minorul este reflectat în imagine într-o conjunctură mai puțin pozitivă, vă recomand să vă ghidați de art. 15 și 64 din Codul serviciilor media audiovizuale, precum și de prevederile Legii privind protecția minorilor împotriva impactului negativ al informației.

Codul deontologic, la fel, vine cu anumite recomandări vizavi de astfel de situații. Acesta reglementează că jurnalistul tratează cu deosebită acuratețe informația colectată despre copii, asigurându-se că publicarea unei atare informații nu va avea consecințe negative asupra acestora.
 
Rețineți însă că, în situații obișnuite, de zi cu zi, nu puteți capta imaginea cuiva în spațiul public. Codul Civil nou, în vigoare din 1 martie 2019, interzice fotografierea fără consimțământul persoanei, cu excepția faptului că obiectul principal al pozei este altceva, iar copilul/minorul/persoana apar pe un plan secundar.
 
Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.