
Întâlnirea a fost moderată de Alexandru Lebedev, fondator al portalului de știri pentru tineri diez.md.
Ludmila Pavlov, șefa direcției Relații Internaționale și Integrare Europeană din cadrul Ministerului Educației din R. Moldova le-a vorbit tinerilor despre cele peste 60 de acorduri guvernamentale pe care Moldova le-a semnat cu numeroase țări, printre care: Germania, Cehia, Ungaria, China, Vietnam etc. Despre toate oportunitățile de burse guvernamentale, școli de vară, stagii de cercetare etc, tinerii pot afla mai multe accesând pagina electronică edu.md.
Elevii care vor să își continue studiile în SUA au aflat informații utile de la Otilia Colac, consultantă în cadrul Centrului de Informații Universitare. Ea le-a vorbit despre diverse programe disponibile în Moldova, dar și despre testele care trebuie susținute de cei care vor să beneficieze de burse: TOEFL, SAT, GRE etc.
Atmosfera degajată a evenimentului a fost asigurată de tinerii din formația Flash Blood, câștigători ai locului 3 în cadrul concursului pentru formații începătoare POT Music.
Două proaspete absolvente ale unor universități de prestigiu din UE, care au decis să revină în Moldova, au împărtășit sfaturi și amintiri din experiența lor de studii peste hotare.
Liliana Caisîn, originară din Găuzeni, Șoldănești, absolventă a universității „Otto Friedrich”, Germania, le-a povestit elevilor despre pașii prin care a trecut atunci când a depus dosarul la această universitate, dar și despre experiența sa de adaptare într-un mediu străin. Liliana face parte din rețeaua de mentorat MentorMe, ce include peste 120 de mentori, studenți moldoveni în diverse țări, care sunt dispuși să ofere asistență și sfaturi elevilor care vor să își continue studiile în acele țări.
Ana Efros, absolventă a Stockholm School of Economics din Riga și membră a grupului fondator al Forumului Absolvenților Reveniți (FAR Moldova) a vorbit despre beneficiile studiilor peste hotare.
Marina Vlas, elevă în clasa a XII-a, ne-a spus că i-a plăcut atmosfera degajată a European Cafe și informațiile utile pe care le-a aflat de la vorbitorii invitați. Cristina Drunea, și ea elevă în ultimul an de liceu, ne-a mărturisit: ”tinerii care au împărtășit din experiența lor de studii peste hotare ne-au demonstrat că a învăța în alte țări este o realitate”.
Întâlnirile pentru tineri „European Cafe” vor avea loc în mai multe localități din Moldova. Ele se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 - iulie 2016.