Eşti aici

European cafe Cimișlia: tinerii au aflat ce este educația mediatică și de ce au de nevoie de ea

16 Septembrie 2015
1849 de afişări

Activitățile din seria European cafe continuă. La 15 septembrie ne-am întîlnit cu tinerii din orașul Cimișlia, cu care am discutat despre educația mediatică, ce este și de ce avem nevoie de ea. Activitatea a avut loc în incinta Centrului de Tineret Cimișlia și a întrunit 20 de participanți.

Întîlnirea a fost moderată de către Diana Răileanu, jurnalistă la Radio Europa Liberă, care a  discutat cu tinerii despre manipularea informațională în mass-media din  Republica Moldova, aducând exemple relevante în acest sens din presa națională și internațională.
Ina Grejdeanu, ofițer pentru dezvoltare strategică în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, le-a vorbit tinerilor despre necesitatea educației mediatice și impactul acesteia. Tinerii au aflat despre cum să filtreze informația pe care o consumă, dar și despre faptul că ar trebui să consulte mai multe surse, pentru a nu fi manipulați.

Despre responsabilitatea presei locale în asigurarea accesului  la informație a vorbit Natalia Hadîrcă, redactor-șef la Gazeta de Sud. Invitata s-a referit la rolul mass-mediei locale în abordarea problemelor ce există în comunități și soluționarea acestora.

OWH Studio a proiectat două filme cu și despre tineri: SKATEISTAN și  Tasuleasa social: ”Un film fain”.  Irina Ursu, PR manager în cadrul OWH și FIFD CRONOGRAF, a făcut o scurtă prezentare a acestor filme, relaționînd subiectele filmelor cu educația mediatică.
Tinerii au adresat întrebări invitaților, spunînd că ar fi interesați să mai participe la astfel de activități și să afle mai multe despre educația mediatică.

Întâlnirile pentru tineri „European Cafe” vor avea loc în mai multe localități din Moldova. Ele se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din R. Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada noiembrie 2014 - februarie 2016.