
Agenda discuțiilor a inclus subiecte ce țin de grupurile minoritare, sistemul educațional și oportunitățile oferite de UE studenților moldoveni, identitatea și unitatea în contextul integrării europene a Moldovei. Prin intermediul discuțiilor neformale, participanții au avut posibilitatea să facă schimb de idei, să distrugă preconcepțiile despre UE și integrarea europeană, preluând din experiența Slovaciei și altor țări-membre ale UE.
Una dintre concluziile făcute în cadrul European Cafe a fost că Moldova poate reuși să fie parte a valorilor europene, însă e nevoie de câteva compromisuri.
În acest sens, participând la un eveniment European Cafe, Excelența Sa, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a menționat că într-o oarecare măsură însăși Moldova poate fi privită ca Uniunea Europeană în miniatură și pentru a-și construi viitorul, trebuie să depășească problemele identitare și să identifice posibilități de dezvoltare economică și bunăstare socială. Construirea unei națiuni europene ține, în primul rând, de construirea unei națiuni politice și a unei idei comune.
La rândul său, Excelența Sa, Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág a ținut să sublinieze că doar atunci când au fost uniți ca cetățeni ai Slovaciei, au reușit în calea spre integrare europeană. “Am pierdut multă energie în luptele naționale și identitare. Pentru a reuși să ajungem la unitate națională, a trebuit să găsim consens la nivel intern și extern, să avem un interes național, o viziune strategică unică și să fim uniți”, a remarcat Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Róbert Kirnág.
Evenimentele European Cafe au fost organizate de CJI în cadrul proiectului ”Extinderea Dialogului European în R. Moldova”, implementat de Comisia Atlantică Slovacă (CAS) cu asistenţa grupului think-tank al Institutului pentru Politici Central Europene (IPCE) și susţinerea financiară a organizației SlovakAid.