Eşti aici

Experți: Sănătatea reproductivă a tinerilor, un subiect ce trebuie educat la nivel de comunitate și reflectat în mass-media

06 Iulie 2017
1541 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), a organizat miercuri, 5 iulie,  un club de presă cu tema: „Dreptul tinerilor la sănătate reproductivă - cum le asiguram accesul  la educația pentru sănătate?”

Expertele - Stella Ronner-Grubacic, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România, și Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA Moldova -, dar și alți participanți la eveniment, jurnaliști, tineri, reprezentanți ai ONG-urilor din Moldova au discutat despre situația din țară în domeniul sănătății tinerilor, respectarea drepturilor acestora, în special, a dreptului la sănătatea sexuală și reproductivă, necesitatea programelor obligatorii de educație pentru sănătate în școli etc.

Potrivit celor două experte, din cauza că astfel de subiecte constituie un tabu în societatea noastră, adesea tinerele nu cunosc cum să se protejeze, ce înseamnă o  sarcină, cum poate fi depistată etc. Mai mult decât atât, nici părinții nu consideră oportun să discute asemenea subiecte sensibile cu copiii lor.  

În această situație, UNFPA Moldova, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în România, va implementa, timp de 24 de luni, un proiect privind sănătatea sexuală și reproductivă a tinerilor și drepturile copilului. Proiectul este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani și are scopul de a-i implica pe aceștia în activități, în școală și în afara școlii, care să le asigure acces larg la informații și servicii de sănătate prietenoase.

La întrebarea adresată de jurnaliștii prezenți la Clubul de presă, cum văd rolul mass-media în informarea părinților și a tinerilor cu privire la sănătatea reproductivă, Rita Columbia a precizat că în cadrul proiectului  sunt prevăzute activități cu implicarea atât a părinților, cât și a media. „Din interacțiunea mea cu reporterii, cu directorii de organizații media, am înțeles că trebuie să fie promovat același mesaj, atât la nivel național, cât și local. Unul din obiectivele noastre  va fi „Go Local”, adică „Mergi cât mai aproape de nivelul local, raional”, inclusiv la nivel de interacțiune cu media. Deseori oamenii au mai multă încredere în media locală, decât în posturile naționale. Acțiunile noastre vor fi coordonate în așa fel, încât ceea ce se transmite la nivel național să ajungă și la nivel local,  să venim cu un mesaj identic”, a subliniat Reprezentanta UNFPA Moldova.

În același context, ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic consideră că impactul pe care îl are media în astfel de subiecte este mai mic, iar factorul cel mai influent este comunitatea. „Aș vrea să cred în interacțiunea cu media, dar, așa cum s-a menționat mai devreme, sănătatea reproductivă sexuală este mai mult influențată de comunitate. Atitudinea comunității, comportamentul acesteia au un mai mare impact, decât media”.

Evenimentul a fost organizat cu suportul UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie în Moldova.

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este prima organizație de media care acordă asistenţăjurnaliştilorşiinstituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și  educație mediatică.