Eşti aici

Foto, video // Valoarea istorică și arhitecturală a clădirii-monument pe care CJI a „moștenit-o” de la Duma orășenească

06 Decembrie 2019
1817 afişări
Mulți dintre cei care au trecut pragul Centrului pentru Jurnalism Independent, aflat pe strada Șciusev 53, au fost curioși să afle istoria din spatele plăcii comemorative afișate la intrare, cu inscripția: „Casă de Raport de la începutul secolului XIX. Monument de arhitectură de categorie națională”.

Directorul general al Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor (AIRM), Ion Ștefăniță, a cercetat prin arhive și ne spune mai multe despre valoarea istorică a acestei clădiri, care, în opinia sa, este una dintre puținele păstrate din Chișinăul de altă dată.

Ion Ștefăniță  susține, cu referire la date publice verificate, că edificiul a fost construit încă în secolul XIX, iar la începutul sec. XX a fost reconstruit. „Clădirea are valoare arhitecturală, dacă o să privim atent, de la cornișe până la soclu, toate elementele sunt cu adevărat impresionante”, afirmă Ștefaniță. Municipalitatea i-a atribuit statut de protecție de categorie locală, iar clădirea se regăsește în Registrul Municipal al Monumentelor.

„Ce este o casă de raport? Municipalitatea pe atunci construia anumite spații, pe care le dădea cu chirie funcționarilor care activau în Duma orășenească sau în alte structuri municipale. Deci, acesta este unul dintre acele spații. Ținând cont de încărcătura istorică și valoarea arhitecturală, dar și de faptul că i s-a atribuit statut de monument istoric protejat de stat, clădirea în care vă aflați este, cu adevărat, un obiectiv important”, a mai explicat Ion Ștefăniță.

Deși a fost reconstruită la începutul secolului XX, elementele inițiale ale clădirii au fost păstrate, cum ar fi scara, ferestre, obloane, lacăte etc.


Ușa principală a sediului CJI.


Ferestrele de „altă-dată”.


Placa informativă despre monument.


Ușa de la intrare din interior.


Lacătul,aproximativ înc. sec. XX.