Eşti aici

Indicele privind Situația Presei în 2019: stare gravă pentru al patrulea an consecutiv

26 Februarie 2020
1603 afişări
Situația mass-media din Republica Moldova rămâne gravă. Jurnaliștii s-au ciocnit și pe parcursul anului trecut cu amenințări lansate de politicieni sau funcționari publici, iar aplicarea ineficientă a legii a încurajat acest fenomen. Sunt câteva dintre concluziile Indicelui privind Situația Presei din Moldova (ISPM) în anul 2019, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) miercuri, 26 februarie. Documentul apare pentru al patrulea an consecutiv și arată problemele, dar și evoluțiile-cheie din jurnalism în anul precedent.

Evaluatorii (14 experți în domeniu, n.r.) constată că situația presei este similară cu cea din anii precedenți, adică gravă, oferind un punctaj de 24.14 din totalul de 60. De cele mai multe ori, amenințările la adresa securității mass-mediei și a angajaților din domeniu au venit din partea organelor de stat, a politicienilor și a funcționarilor publici, este una dintre concluziile raportului. Totodată, aplicarea ineficientă sau lipsa de aplicare a legislației în cazurile de risc sunt principalele cauze ale insecurității jurnaliștilor și fac ca fenomenul să fie tot mai frecvent.

Raportul mai explică de ce, având un cadru juridic de reglementare a activității mass-media în marte parte suficient și conform standardelor internaționale, acest segment continuă să fie marcat de probleme.

Mai aflați din Indice care sunt constatările experților referitoare la contextul politic și la mediul economic și cum evenimentele din aceste domenii au influențat activitatea presei în anul de referință. Documentul mai abordează aspecte ce țin de mediul profesional și de calitatea jurnalismului din Republica Moldova.   

Metodologia ISPM cuprinde 7 indicatori relevanți realităților media din țara noastră: cadrul juridic de reglementare; contextul politic; mediul economic; mediul profesional; calitatea jurnalismului; securitatea informațională din perspectivă mediatică; securitatea jurnaliștilor.

Această metodologie permite radiografia presei în ansamblu, dar și a fiecărui aspect separat, precum și determinarea zonelor în care sunt necesare intervenții pe măsură să remedieze condițiile de activitate a mass-mediei, pentru ca aceasta să fie capabilă să-și onoreze plenar angajamentele sociale care-i revin. Realizarea an de an a Indicelui arată evoluția sau, după caz, involuția situației în timp.

Autorul documentului, expertul media Ion Bunduchi, propune un set de recomandări care ar putea îmbunătăți situația. 
 
Acest raport este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.