Eşti aici

Instruiri în jurnalism de date și accesul la informații, cu experți de la Rise Project, România

26 Mai 2015
2797 de afişări
27 de jurnaliști de la diverse instituții media, atât din Chișinău, cât și din mai multe regiuni ale țării, inclusiv vorbitori de limbă rusă, au beneficiat de instruiri în jurnalism de date, susținute de o echipă de experți de la Rise Project (România) formată din Paul Radu, Daniel Bojin, Laura Ranca și Florin Bădiță și jurnalistul Dumitru Lazur (Moldova). Trainingul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Guvernare Electronică, în cadrul proiectului Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare.

Trainingul Investigarea Corupției și Crimei Organizate: Tehnici Avansate de Colectare și Procesare a Datelor a avut loc în perioada 18-22 mai, fiind compus din două sesiuni de instruire - 18-19 mai și 20-22 mai, la care au participat două grupuri diferite de jurnaliști.
 
Printre temele discutate la training s-au numărat: tehnici de investigare a crimei organizate și corupției  (cum pescuim în bazele de date), baze de date disponibile în Republica Moldova, baze de date disponibile în întreaga lume,  vizualizarea datelor, cum lucrăm cu volume mari de date etc. Pentru o înțelegere mai eficientă a informației prezentate, jurnaliștii au lucrat individual și pe echipe la mai multe sarcini practice și au început procesele de documentare la propriile articole de investigație.
 
Livia Țurcanu, de la Centrul de Guvernare Electronică le-a prezentat jurnaliștilor platforma http://date.gov.md/, unde sunt plasate bazele de date guvernamentale deschise, puse la dispoziție de diverse Ministere și instituții guvernamentale din Republica Moldova.
 
Participanții au apreciat utilitatea trainingului.  Mariana Colun, jurnalistă la Centrul de Imvestigații Jurnalistice spune că: ”deși internetul oferă jurnaliștilor posibilități imense de a cerceta, analiza și investiga, aceștia cunosc un număr limitat de instrumente pe care ar puteasă le utilizeze în activitatea sa. Ceea ce ne-a oferit trainingul este conștientizarea că posibilitățile noastre sunt cu mult mai mari dacă știm ce, unde și cum să căutăm pe internet, iar investigațiile jurnalistice serioase devin mult mai inteligibile dacă învățăm cum să le prezentăm atractiv publicului prin instrumente grafice și vizuale ușor de învățat.”.

În urma trainingului, cei 27 de participanți vor avea posibilitatea de a depune dosarul la un concurs de granturi și de a câștiga unul dintre cele 3 granturi a câte 2000$, în  vederea dezvoltării propriilor proiecte în jurnalism de date.

 

Trainingul  ”Investigarea Corupției și Crimei Organizate: Tehnici Avansate de Colectare și Procesare a Datelor” a fost organizat în cadrul proiectului ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din R. Moldova”, care este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 - iulie 2016, cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.