Eşti aici

Instruiri și burse de 750 $ pentru fotografe

03 Mai 2018
1466 de afişări
Asociația Reporterilor „Oameni și Kilometri” anunță concurs de selectare a 10 femei fotografe pentru participarea în cadrul unui program de instruiri despre fotografia documentară, urmat de acordarea a 5 burse și o expoziție națională.

Activitățile sunt organizate în cadrul unui proiect finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation, a project of the German Marshall Fund of the United States, și au drept scop stimularea fotografiei documentare și a fotojurnalismului în rândul femeilor fotografe din Republica Moldova.

ETAPELE PROIECTULUI

  1. Traininguri
Instruirea persoanelor selectate se va desfășura la Vadul lui Vodă pe durata a 3 sesiuni, în următoarele zile:
  1. 15 iunie – 17 iunie;
  2. 29 iunie – 1 iulie;
  3. 6 iulie – 8 iulie.
Prin expedierea dosarului, candidatul își declară disponibilitatea de a participa la toate sesiunile de instruire.

Organizatorii vor asigura cazare, hrană și transport din Chișinău spre Vadul lui Vodă și retur. În cazul participanților din teritoriu, organizatorii vor rambursa cheltuielile de transport până în capitală, în baza biletului de călătorie.

  1. Burse fotografice
La finalul instruirilor, organizatorii vor acorda 5 burse fotografice în valoare de 750 de dolari brut fiecare. Câștigătoarele burselor vor avea la dispoziție patru luni (de pe 15 iulie până pe 15 noiembrie 2018) pentru a documenta și realiza un produs fotojurnalistic. Pe toată durata acestei etape fotografele vor fi ghidate de către traineri.

Subiectele alese se vor axa pe domeniul social și vor fi stabilite de comun acord cu trainerii și cu redacția „Oameni și Kilometri”.

Trainerii

Instruirile și ghidarea câștigătoarelor burselor fotografice va fi realizată de fotografele Ioana Moldovanu și Ioana Cârlig.

Ioana Moldovan este fotojurnalistă freelancer din România, specializată în documentarea temelor sociale. A documentat subiecte din Ucraina până în Etiopia şi din mai multe părți ale Orientului Mijlociu, căutând poveşti universale despre oameni şi drepturile lor. Fotografiile sale au fost publicate în media internațională: The New York Times, Al Jazeera English, Huffington Post, LensCulture, Radio France Internationale. În 2017 a fost nominalizată printre finaliștii top 10 în lume la categoriile Professional, Open și Youth, în cadrul celei mai mari competiție fotografice din lume - Sony World Photography Awards 2017.

Ioana Cîrlig este fotografă independentă din România. Fotografiile sale au fost expuse în New York, Vancouver, Seoul, London, Venice, Amsterdam și România. Proiectele ei au fost publicate în Inge Morath Magazine, LensCulture, Incandescent Zine, VICE, National Geographic, Dilema Veche, TOTB. În 2014 a câștigat premiul Superscrieri pentru fotojurnalism, iar în 2015 a câștigat locul 2 la Lensculture Exposure Awards. În 2009 a obținut Honorable Mention la European Central Bank Annual Photography Award și locul 1 la National Geographic Romania Photo Contest, categoria “Oameni”.

  1. Expoziție fotografică
O parte din lucrările realizate de câștigătoarele burselor fotografice vor fi expuse în cadrul unei expoziții naționale care va fi inaugurată în ianuarie 2019 în Chișinău. Redacția „Oameni și Kilometri” va suporta toate cheltuielile legate de organizarea expoziției.  

PUBLICAREA FOTOGRAFIILOR ȘI DREPTURILE DE AUTOR:
Produsul jurnalistic realizat în cadrul burselor fotografice va fi publicat exclusiv pe platforma www.oamenisikilometri.md, autorii păstrându-și dreptul de semnătură/drepturile de autor. Din ziua publicării reportajului fotografic pe site, acestea nu vor putea fi republicate sau reutilizate integral de către autor sub nicio formă.

Republicarea sau reutilizarea parțială a produsului fotografic va putea fi făcut doar cu mențiunea că acesta este parte a unui produs publicat pe platforma www.oamenisikilometri.md, cu link activ la materialul primar.

Pentru a păstra impactul proiectului editorial, autorii vor fi obligați să nu facă publice imagini din proiect sau corelate subiectului documentat înainte de publicarea acestuia pe www.oamenisikilometri.md

ELIGIBILITATE:

  • Cetățene ale Republicii Moldova, inclusiv din stânga Nistrului. (Vârsta minimă 18 ani);
  • Experiența de cel puțin un an în fotojurnalism social și/sau fotografie documentară va constitui un avantaj.
  • Cunoașterea bună a limbii române la nivel de comunicare și scriere.
 
DOSARUL:

Dosarul de înscriere în concurs va conține:

  • Curriculum-vitae actualizat;
  • Un proiect fotografic, realizat în perioada 2016-2017, care să fie însoțit de o scurtă descriere sau portofoliu; (Notă: Proiectul/portofoliul urmează să fie prezentat în format pdf)
  • 2 propuneri de subiecte cu tematică socială pe care candidata ar dori să le documenteze în cadrul proiectului. Fiecare subiect va fi însoțit de o scurtă descriere și motivare (maxim 250 de cuvinte).
Notă: Înainte de expediere, dosarul de înscriere va fi pus într-un folder și zipuit.

Aplicațiile vor fi expediate on-line la adresa oamenisikm@gmail.com, cu subiectul: Program de instruire pentru femei fotografe. 

DEAD-LINE de aplicare: 20 mai 2018, ora 23:59

SELECȚIA:
Selecția participantelor se va desfășura într-o singură etapă: Dosarul de aplicare. În cadrul selecției accentul se va pune pe experiența candidatei și originalitatea subiectelor propuse. Persoanele selectate vor fi anunțate prin e-mail, până la 30 mai 2018.
 
 
PERSOANĂ DE CONTACT:
Victoria Bortă, coordonatoare de proiect
GSM 069703089 (între 9.00 și 18.00)
P.S. Mesajele lăsate pe rețelele de socializare vor fi neglijate.

Proiect susținut de