Eşti aici

Jurnalişti din Moldova au descoperit arta fotografică prin prisma World Press Photo

09 Noiembrie 2020
1260 de afişări
Ce se ascunde în spatele activităţii de fotograf, cum descoperim istorii fotografice uimitoare şi cum le prezentăm unei audienţe globale, care este puterea fotografiei şi de ce este important să participăm la cât mai multe concursuri internaţionale de fotografie sunt doar o parte dintre subiectele abordate de cei 12 jurnalişti şi fotojurnalişti moldoveni care au participat la instruirea online „Descoperim arta fotografică prin prisma World Press Photo”.
 
Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada 5-6 noiembrie 2020, în contextul desfăşurării la Chişinău a celei de-a patra ediţii a Expoziţiei fotografice internaţionale World Press Photo, care va avea loc în intervalul 18 noiembrie-9 decembrie 2020.
 
În debutul instruirii, șeful Oficiului Ambasadei Olandei la Chişinău, Floris van Eijk, a evidenţiat faptul că, deja de patru ani, Ambasada Olandei susţine organizarea Expoziţiei fotografice World Press Photo în Republica Moldova. „În acest an, am decis să facem mai mult decât să prezentăm expoziţia la Chişinău. Vrem să încurajăm fotojurnaliştii moldoveni să participe la această competiţie prestigioasă în viitor. În Moldova sunt foarte mulţi jurnalişti şi fotojurnalişti talentaţi şi am vrea să contribuim la dezvoltarea lor profesională. Fotografiile aduc o valoare adăugată informaţiilor din presă, ajutând oamenii să conştientizeze realităţile complexe în care trăim. Cu certitudine, o fotografie poate spune mai mult decât o mie de cuvinte”, a accentuat Floris van Eijk, exprimându-şi speranţa că, pe viitor, mai mulţi jurnalişti şi fotojurnalişti moldoveni vor participa la concursul internaţional de fotografie.
 
În cadrul instruirii, discuţiile s-au axat pe importanța artei vizuale, storytelling-ul fotografic, precum şi condiţiile de înscriere la concursul internaţional World Press Photo, care are o istorie de mai bine de şase decenii.
 
Fotografa georgiană Daro Sulakauri, ale cărei lucrări au fost publicate în National Geographic, New York Times, Forbes, GEO Magazine, Der Spiegel, Mother Jones, Sunday Times, The Economist, Bloomberg, die Zeit, şi-a împărtășit experiența și istoriile fotografice cu cei 12 participanți la instruire. „Concursurile de fotografie m-au ajutat nu doar să schimb viziunile și atitudinea oamenilor față de anumite lucruri, dar m-au schimbat și pe mine. Am înţeles că prin fotografie pot iniţia un dialog cu oamenii, şi, cel mai important, îi pot încuraja să aibă o mai largă percepţie asupra realităţilor. Puterea imaginilor este uimitoare”, a spus fotografa.
 
Ea a încurajat jurnaliştii să participe la cât mai multe concursuri internaţionale de fotografie, pentru că astfel istoriile lor fotografice vor deveni cunoscute în întreaga lume. „Participarea în cadrul concursurilor internaţionale vă deschide mari perspective. Pe lângă faptul că deveniţi vizibili, vă permite să relataţi istoriile dvs. fotografice locale unei audienţe internaţionale”, a conchis Daro Sulakauri.
 
În cea de-a doua zi a instruirii, jurnaliştii şi fotojurnaliştii au aflat de la reprezentantele Fundaţiei World Press Photo din Olanda, Suzan van den Berg şi Thera Vermeij, care sunt condiţiile de participare la acest concurs internaţional prestigios, care este perioada de depunere a dosarelor şi cum are loc procesul de selectare a câştigătorilor.
 
Instruirea a fost organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu suportul financiar al Ambasadei Olandei.