Eşti aici

Jurnaliștii anului 2015: Natalia Petrusevici

06 Ianuarie 2016
1460 de afişări
La 17 decembrie, în cadrul tradiționalei Gale a Clubului de Presă - organizată pentru a douăzeci şi una oară de Centrul pentru Jurnalism Independent și Comitetul pentru Libertatea Presei -, au fost acordate nouă premii principale și trei speciale. Pentru a-i cunoaște mai bine pe învingători, i-am trimis în misiune specială la Gală pe studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Ei le-au pus mai multe întrebări, le-au studiat biografiile de creație și s-au întors plini de impresii, convinși că cei mai buni jurnaliști ai anului 2015 le pot servi drept model în profesie…
Astăzi, cu ajutorul studenților ȘSAJ, vă prezentăm laureații pe portalul Media Azi.

Ce semnificație a avut pentru Dvs. anul care trece?
Cum credeți, ce calități v-au ajutat să deveniți laureatul anului 2015?
La ce victorii o să vă inspire Mărul în 2016? 

Natalia Petrusevici: ,,Respectul oamenilor este cel mai mare premiu”
 
Natalia Petrusevici muncește în jurnalism de peste 12 ani. A început să scrie pe teme sociale la ziarul „Spros i Predlojenie (SP)” din Bălți. Din 2007 până în prezent este șefa Departamentului de Jurnalism al aceleiași publicații, iar din 2013 deține și funcția de redactor al site-lui www.esp.md. La Gala Clubului de Presă din acest an, Natalia a obţinut Premiul pentru abordarea tematicii sociale.
 

  • În 2015 ziarul „SP” a implementat cu succes mai multe proiecte interesante, care a avut scopul de a promova libertatea de exprimare, transparența în activitatea autorităţilor, accesul publicului la informaţii. Un eveniment important au fost alegerile locale din vară. La Bălţi s-a schimbat radical puterea - în locul comuniștilor, care au condus municipiul timp de zece ani, a venit un nou primar și echipa sa. Pentru jurnaliști munca a devenit și mai interesantă, deşi nu mai uşoară. Căci, chiar dacă noua conducere promitea că va fi mult mai deschisă, decât precedenta, spre comunicare, este la fel de dificil de a „smulge” informații. Noi, jurnaliștii, nu am observat schimbări. 
  • Pentru a fi un jurnalist bun trebuie să fii curios şi să verifici – mai exact, să pui la îndoială - orice informație îți este oferită de o sursă. Calitățile care m-au ajutat să obţin acest premiu sunt spiritul de observație, responsabilitatea și empatia față de problemele oamenilor. Lucrăm pentru oameni și simțim mereu atenţia cititorilor noştri, care aşteaptă informaţii, ajutor, sprijin. Ei își împărtășesc cu noi greutățile, dar și bucuriile. Toate acestea ne conving odată în plus de relevanţa profesiei noastre. Respectul oamenilor cel este mai mare premiu pentru munca jurnalistică. 
  • Cred că această victorie mă va inspira să tind spre alte „Mere”. Astfel de premii evidențiază nivelul propriu în profesie, mai jos de care nu trebuie să cobori și mai ales te motivează să-ți îmbunătățești calitățile profesionale. 
Natalia Ghețu, Școala de Studii Avansate în Jurnalism