Eşti aici

Jurnaliștii au fost instruiți cum să abordeze subiectele privind Evaluarea Periodică Universală

30 Mai 2016
1608 afişări
Un grup de jurnaliști din presa națională și locală au participat  joi, 26 mai, la un atelier organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Reprezentanța Civil Rights Defenders (CRD) în R.Moldova, unde s-au informat despre Evaluarea Periodică Universală (EPU) și angajamentele asumate de țara noastră în cadrul acestui exerciţiu internaţional. EPU este un mecanism creat de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, prin intermediul căruia are loc evaluarea politicilor publice ale țărilor lumii în domeniul drepturilor omului.

Participanții la atelier au discutat despre aspectele legale de care ar trebui să se ghideze la crearea materialelor jurnalistice, precum și despre modalităţile practice de obținere a informațiilor despre EPU.  De asemenea, ei au învățat cum să abordeze subiectele care vizează domeniul drepturilor omului, astfel încât să captiveze cititorii.

Alesia Vidruk, ofițer de program pentru R. Moldova la organizaţia Civil Rights Defenders (Suedia) a adus la cunoștința jurnaliștilor modul cum funcționează EPU și s-a referit la angajamentele țării noastre față de EPU. Un alt instructor din cadrul atelierului, Alina Radu, directoarea ”Ziarului de Gardă”, i-a instruit pe jurnaliști cum să-și realizeze materialele jurnalistice despre EPU. Alina Radu s-a referit și la modul în care a fost reflectata Evaluarea Periodică Universală de către mass-media în anul 2012 și ce concluzii pot fi trase pentru evaluarea din anul 2016. De asemenea, au fost analizate și eforturile autorităților naționale privind EPU.

Participanții la instruire au rămas impresionaţi atât de aspectele teoretice, cât şi de cele practice pe care le-au însuşit şi le vor putea utiliza în activitatea lor profesională. Daniela Pelin, editor TV la ”Canal Regional”, a apreciat aspectul practic al instruirii: „Evaluarea Periodică Universală este de o deosebită valoare, dar cetățenii din R. Moldova nu cunosc prea multe despre acest exercițiu internațional. Din acest motiv, sesiunea informativă a fost pentru mine foarte utilă.

Liubomir Guțu, Student la Jurnalism, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a adăugat: ”Trainigul la care am luat parte a fost captivant, iar informațiile primite de la instructori mi-au trezit un interes deosebit față de tema discutată. În mod evident, ceea ce am aflat la acest curs mă va ajuta să caut și să găsesc subiecte noi despre EPU și drepturile omului.

La finele evenimentului, jurnaliștii au fost informați despre condițiile de participare la un concurs tematic de articole şi reportaje la subiectul EPU, în urma căruia vor fi desemnați 2 câștigători  care vor beneficia de o vizită la Geneva (Elveţia) pentru a participa la şedinţa Consiliului ONU pentru drepturile omului.
 
Atelierul are loc cu suportul organizației Civil Rights Defenders, Suedia, partener CJI.