Eşti aici

Jurnalismul de investigație. Cum relatăm cazurile de corupție – de la informație la investigație

27 Iunie 2014
2790 de afişări
Apel de participare: Jurnaliștii de investigație, tinerii jurnaliști cu un interes sporit pentru instruire în domeniul jurnalismului de investigație sunt invitați să participe la un program de 4 ateliere de lucru în domeniul jurnalismului de investigaţie.

Perioada programului: 18-19, 25 iulie și 08 august 2014
Locul desfășurării: Chișinău
Participanți: 15 persoane, jurnaliști de investigație sau jurnaliști debutanți în domeniu.
Organizator: American Bar Association Rule of Law Inițiative (Asociația Barourilor Americane/Inițiativa pentru Supremația Legii)
Formatori: Alina Radu, Cornelia Cozonac.

Despre program

Asociația Barourilor America în Moldova/Inițiativa pentru Supremația Legii va organiza 4 ateliere de lucru pentru tinerii jurnaliști în vederea instruirii intensive a acestora în domeniul jurnalismului de investigaţie privind cazurile de corupție. Jurnaliștii vor fi îndrumați în scrierea unui articol de investigație de către Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Participanții vor fi instruiți cu privire la principiile, tehnicile și instrumentele de documentare, vor afla mai mult despre specificul investigațiilor pe cazurile de corupție și vor putea să-și aprofundeze cunoștințele asupra regulilor de etică la scrierea unui articol de investigație, dar și limitele libertății de exprimare. Pentru că ne propunem ca acest atelier de lucru să fie cât mai util și practic, va fi organizată o întrevedere cu reprezentanții Procuraturii, Centrului Național Anticorupție și ai Comisiei Naționale de Integritate. În cadrul acestei sesiuni se va discuta despre cooperarea dintre jurnalişti şi instituţiile de drept, precum şi despre impactul investigaţiilor jurnalistice în desfăşurarea activităţii acestor instituţii. 

Pe parcursul desfăşurării atelierelor de lucru, vor fi dedicate şi sesiuni speciale de mentorship şi evaluare a pregătirii proiectelor de articole la care vor lucra participanții. 

Candidații vor trebui să includă în scrisoarea de intenție, subiectul ce vor să îl investigheze pe parcursul atelierelor de lucru. Subiectul spre investigație va constitui un criteriu de departajare. Cele mai bune articole urmează a fi publicate.

Criterii de eligibilitate

Candidații trebuie să fie jurnaliști sau jurnaliști debutanți care au puțină experiență în domeniul jurnalismului de investigație sau au un interes dovedit pentru acest domeniu. De asemenea, aceştia îşi vor asuma obligaţia de a fi prezenţi la toate cele 4 ateliere de lucru.

Doritorii de a lua parte la cursul de instruire sunt rugați să expedieze documentele necesare la adresa victor.drosu@abaroli.md până la data de 6 iulie 2014, orele 23.59, cu indicarea titlului la mesaj “Jurnalism de investigaţie”.

Următoarele documente VOR FI ANEXATE la mesaj:
- Curriculum Vitae
- Scrisoare de intenție (200-300 cuvinte).

Persoanele selectate vor fi informate despre detaliile cu privire la cursul de instruire nu mai târziu de data de 10 iulie 2014.
http://www.civic.md/