22 de elevi din clasele VII-VIII-IX de la gimnaziul „Dimitrie Cantemir” cu predare în limba rusă, filiala din satul Semionovca, raionul Ștefan Vodă au participat miercuri, 27 ianuarie 2021, pentru prima dată la o lecție de educație media, organizată în format online de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Jurnalistul Dumitru Stoianov, moderatorul lecției online, le-a oferit elevilor informații generale despre conceptul de educație media, evidențiind de ce este important ca tinerii de azi să aibă cunoștințe în acest domeniu. „Odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaționale au apărut multe noțiuni noi, precum și multe provocări, cărora trebuie să le facem față. Educația media înseamnă, în primul rând, gândire critică. Este necesar să analizăm în mod critic mesajele, să manifestăm creativitate, să punem întrebări ca să putem astfel înțelege când o știre ne informează și când ne manipulează”, a menționat Dumitru Stoianov.
Jurnalistul a analizat împreună cu elevii mai multe exemple de mesaje pe care le întâlnim în mass-media, publicitate, îndemnându-i pe elevi să aprecieze, prin filtrul gândirii critice, ce mesaje au fost transmise publicului. „Încercați să vedeți lucrurile în complexitate. Internetul trebuie să fie locul vostru de dezvoltare, dar nu de degradare”, a concluzionat Dumitru Stoianov.
Victoria Tataru, reprezentanta CJI, a sugerat elevilor care doresc să afle mai multe informații despre educația media să acceseze Platforma Educația Mediatică unde se găsesc diverse materiale didactice, audiovizuale, jocuri și quiz-uri, care pot fi utilizate atât la cursul opțional, cât și în calitate de materiale de suport pentru pregătirea la alte discipline școlare. „Tot pe această platformă educaţională profesorii şi elevii pot găsi manualele de Educaţie pentru media și programele de studii pentru fiecare treaptă de învățământ în format electronic, în limbile română şi rusă. Manualele pentru cursul opțional se oferă gratuit de către CJI atât profesorilor, cât și elevilor care doresc să studieze Educația pentru media”, a informat Victoria Tataru.
Lecția a fost organizată cu ajutorul Valentinei Proscurchina, învățătoare la clasele primare de la aceeași instituție, care în toamna anului trecut a beneficiat de o instruire în domeniul educației media. „Este un curs foarte necesar elevilor. Copiii pot învăța multe lucruri utile, adaptate vârstei lor. Abia aștept să fie luată o decizie la nivelul instituției pentru a pune în practică cunoștințele acumulate”, ne-a împărtășit învățătoarea la sfârșitul lecției.
Interesați de noul curs opțional s-au arătat și elevii. „Lecția ni s-a părut prea scurtă. Ne-am dori să aflăm mai multă informație despre educația media. Am auzit adeseori vorbindu-se despre agresiunea online, hărțuirea cibernetică (cybermobbing, flaming, cyberbullying, cyberstalking) trollii din spațiul virtual, dar abia acum am înțeles că acestea nu sunt doar cuvinte, ci noțiuni mult mai complexe și chiar complicate”, a menționat Valeria Stepanova, eleva clasei a VIII-a.
Lecția de educație media este desfășurată de Centrul pentru Jurnalism Independent în parteneriat cu Internews în Moldova în cadrul proiectului „Sporirea sprijinului pentru instituțiile media de limbă rusă independente și pentru eforturile în domeniul educației media”. Proiectul este susținut financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Unul din obiectivele proiectului este dezvoltarea gândirii critice a elevilor vorbitori de limbă rusă.