Eşti aici

Lectorii de la jurnalism din Moldova, instruiţi în promovarea egalităţii de gen în mass-media

24 Februarie 2014
2117 afişări

Patru echipe de lectori universitari din Moldova au elaborat curricule privind Abordarea genului în mass-media. În acestea se regăsesc noţiuni ce ţin de gender, strategii de mediatizare echilibrată a genului, precum şi paradigma egalității de gen.

Programele de studiu (cursuri universitare şi programe de scurtă durată) au fost prezentate şi analizate de către participanţi împreună cu experta Daniela Terzi-Barbăroşie, în cadrul celei de-a doua sesiuni de lucru privind elaborarea curriculumului „Abordarea genului în mass-media”, organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în perioada 20-21 februarie 2014. Beneficiarii acestui program sunt lectori de la specialităţile de jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internaţională, Universitatea Slavonă, Universitatea de Stat din Bălţi şi Universitatea de Studii Europene.

La capitolul utilitatea acestor programe universitare, Lilia Raciula şi Diana Vrabie, lectori la specialitatea jurnalism din cadrul Universităţii de Stat din Bălţi, au menţionat că au introdus acest curs în categoria celor opţionale, iar studenţii vor avea posibilitatea să înveţe noţiuni ce ţin de gender, identitate de gen, principiul meritocraţiei, egalitate şi echitate.

De asemenea, “este important ca studenţii de la specialităţile de jurnalism să perceapă corect noţiuni precum ”gen” şi ”gender” în mod critic, să se obişnuiască să lucreze cu studiile şi cercetările statistice din acest domeniu”, a menţionat Daniela Terzi-Barbăroşie.

La o sesiune de discuţii cu participanţii la întâlnire, directoarea executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici a salutat ideea CJI de a elabora programe universitare pe acest subiect, spunând că schimbarea ar trebui sa vină de la cei care educă şi încurajează viitorii jurnalişti să promoveze norme şi modele pozitive prin intermediul mass-media. În ultimă instanţă, aceste eforturi trebuie să contribuie la reprezentarea egală a bărbaților şi femeilor în toate procesele economice, politice, sociale din societate.

Atelierul de lucru a continuat cu o prezentare moderată de Petru Macovei, directorul executiv al API, care a accentuat necesitatea respectării principiului de gen în materialele jurnalistice. Acesta a subliniat că articolele de presă trebuie să asigure o reprezentare calitativă prin citarea şi personificarea materialelor cu surse feminine şi masculine din diverse domenii de activitate. ”Astfel, aceste instrumente practice în combinaţie cu programele universitare privind Abordarea genului în mass-media ce vor pregăti viitorii jurnalişti vor da sigur rezultate”, a conchis Petru Macovei, directorul executiv al API.

Atelierul a avut loc în cadrul proiectului „Schimbarea percepţiei femeii în societate prin intermediul mass-media”, implementat de CJI, în perioada septembrie 2013 –septembrie 2014, cu susţinerea financiară a Ambasadei Olandei , prin intermediul Programului MATRA.