Eşti aici

Mai multă transparenţă, stimaţi deputaţi, şi nu ne puneţi piedici în activitatea pe care o desfășurăm!

27 Martie 2015
1678 de afişări
Mariana GALBEN, reporter IPN

 

De când suntem în sediul nou al Parlamentului și nu mai stăm cu deputații într-o sală mi s-a întâmplat frecvent să nu ştiu cum au fost votate unele proiecte de legi. Și nu doar din cauza gălăgiei din sala pentru presa, unde se inghesuie zeci de jurnalişti, ci şi din alt motiv – deputații, care doresc să facă declarații în timpul ședințelor în plen. Declarațiile se fac tot în centrul pentru presă, respectiv, sunetul de la monitoare este redus la minimum. Mai ascultă ceva dacă poți! Iar în timp ce un deputat sau altul îşi face publică declaraţia, colegii săi votează de zor legi.

Ca jurnalist, ar trebui să am acces în sala de şedinţe, pentru a vedea clar cine și ce votează, ca să pot relata ulterior. De asemenea, dacă aş avea nevoie de unele precizări, aş putea să le obţin mai uşor de la autorii proiectelor de legi. Acum însă dau știrile incomplete, mă bazez doar pe declarațiile prinse de pe monitoare și pe notele informative ale proiectelor.

Un alt impediment care ni s-a întâmplat zilele acestea a fost deconectarea Internetului. Deputații au decis să facă ședință închisă și să instaleze aparate de bruiaj al semnalului. Nu știu ce aparate au instalat, dar  din cauza lor „a murit” şi Internetul din Parlament. O bună parte dintre jurnalişti, care nu au dispus de surse adiţionale de conectare la Internet, au rămas cu știrile nepublicate. Televiziunile nu puteau relata în direct și transmite imagini din partea deschisă/de protocol a ședinței. Pe scurt, eu cred că ne putem plânge nu doar pe lipsa de transparență a deputaţilor,  dar și pe faptul că ni se pun piedici în activitatea pe care o desfăşurăm.

O altă situație neplăcută pentru mine a fost că nu am putut obține lista persoanelor care au depus dosarele pentru funcția de membru al CCA. Am telefonat la Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, responsabilă de desfășurarea concursului, iar consilierul responsabil mi-a răspuns că nu-mi poate spune cine a depus dosare, înainte ca acestea să fie prezentate membrilor Comisiei. Am revenit câteva zile la rând, dar niciodată nu am găsit consilierul responsabil la locul de muncă. L-am telefonat şi pe președintele Comisiei Parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu, care mi-a spus că nu ține minte cine intră în această listă și că la birou nu mai era nimeni la acea oră, pentru a se informa. Am mai încercat o dată să cer lista de la consilierul responsabil, dar acesta, pur și simplu, m-a refuzat, pe motiv că...  președintele nu a dat indicații ca această listă să fie făcută publică... Cam acesta este stilul de conlucrare a Parlamentului cu presa.

Mai multă transparenţă, stimaţi deputaţi, şi nu ne puneţi piedici în activitatea pe care o desfășurăm!

 

NOTĂ: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) organizează în fiecare zi în care deputaţii se întrunesc în şedinţe plenare acțiuni de sensibilizare cu genericul “Vrem acces în Parlament!”. Scopul Campaniei este de a asigura accesul liber al presei la ședințele Parlamentului, astfel încât reprezentanții mass-media să-și poată desfășura nestingherit activitatea profesională.
 

____________

Campania “Vrem acces în Parlament!” se desfășoară în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație, promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.