Eşti aici

ONG-urile de media condamnă împiedicarea intenționată a activității jurnaliștilor în reflectarea evenimentelor din 26-27 august

28 August 2018
2087 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă abuzurile persoanelor care au împiedicat jurnaliștii de la mai multe instituții de presă să reflecte evenimentele care s-au desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în zilele de 26 și 27 august, legate de proteste și consemnarea a 27 de ani de independență a Republicii Moldova.

Totodată, condamnăm inacțiunile reprezentanților poliției care nu au intervenit pentru oprirea abuzurilor împotriva reporterilor din partea gărzii de corp a lui Ilan Șor și nu au garantat dreptul constituțional al jurnaliștilor de a-și exercita profesia.

Astfel, pe 26 august, ziua în care s-au desfășurat două proteste – unul al Mișcării de Rezistență Națională „ACUM” și altul, neanunțat, organizat de Partidul Șor – au avut loc mai multe incidente în raport cu jurnaliștii.

Reporterul postului Radio Europa Liberă Nicu Gușan a fost îmbrâncit de paza de corp a liderilor Partidului Șor, în timp ce încerca să-i intervieveze pe Ilan Șor și pe Marina Tauber. Tot atunci, câțiva bărbați îmbrăcați în civil, care o însoțeau pe Marina Tauber, au avut același comportament în raport cu Aliona Ciurca, reporteră la Ziarul de Gardă. Aurica Rusnac-Jardan de la portalul Unimedia.info a fost împinsă de reprezentanți ai forțelor de ordine în momentul în care încerca să obțină o declarație de la primarul de la Orhei. Reportera Radio Europa Liberă Tatiana Ețco a fost, de asemenea, agresată de simpatizanţii lui Ilan Şor la același protest. Natalia Morari de la TV8 susține că ar fi încercat de cinci ori să intre la această manifestație, dar n-a fost lăsată de cordonul poliției.

Între timp, Oxana Bodnari de la Publika TV a relatat că unii participanți la protestul Mișcării de Rezistență Națională „ACUM” ar fi bruscat-o și că au încercat să-i îngrădească posibilitatea de a filma.

Pe 27 august, Mariana Rață de la TV8 a scris pe o rețea socială că, deși a prezentat legitimația de jurnalist, poliția i-a interzis să treacă de gardul instalat temporar în jurul Guvernului, pe motiv că nu deținea o „legitimație albastră”. Ziarul de Gardă a publicat un video din care se vede că paza de corp a premierului Pavel Filip nu le-a permis Mariei Genunchi și Alionei Ciurca să adreseze întrebări legate de proteste.

Menționăm că legislația mass-media garantează reprezentanților presei dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze. Articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.

Subliniem că astfel de manifestări prin care jurnaliștii sunt restricționați în drepturile lor sunt incompatibile cu prevederile legislației naționale și cu standardele internaționale referitor la libertatea presei. Reamintim autorităților din Republica Moldova că libertatea presei constituie una din valorile de bază ale democrației, consfințită prin Constituție.

Cerem Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestor cazuri, iar conducerii Ministerului Afacerilor Interne să desfășoare o investigație proprie pentru a trage la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor legitime ale jurnaliștilor.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei 
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-Info”
RISE Moldova