Eşti aici

ONG-urile de media condamnă acțiunile ilegale ale militarilor din cadrul forțelor pacificatoare, îndreptate împotriva jurnaliștilor

09 Februarie 2021
1358 de afişări

Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă profunda îngrijorare și condamnă acțiunile de intimidare a jurnaliștilor TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, exercitate de către membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Conform informațiilor publicate pe pagina TV8, la 9 februarie 2021, în timpul exercitării activității jurnalistice, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco  au fost blocați de către militarii din cadrul forțelor pacificatoare la trecerea de pe Nistru, în satul Gura-Bâcului. Pacificatorii s-au lăsat nemulțumiți de faptul că reporterii, în exercițiul misiunii profesionale, au efectuat înregistrări video și le-au cerut să șteargă toate imaginile filmate, amenințându-i că vor fi reținuți.

Atenționăm autoritățile legitime ale statului de drept Republica Moldova asupra gravității ingerințelor aduse drepturilor și libertăților omului, garantate la nivel național și internațional, atât prin încălcarea libertăților individuale și siguranței persoanelor, cât și prin ingerințele aduse drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

În conformitate cu art. 25 din Constituția Republicii Moldova, libertatea individuală și siguranța persoanei sunt inviolabile, iar percheziționarea, reținerea sau arestarea unei persoane sunt permise numai în cazurile și cu procedura prevăzute de lege.

Subliniem că, potrivit art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale membrilor Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave.

Totodată, reamintim că acesta nu este unicul caz în care militarii din cadrul forțelor pacificatoare sfidează drepturile și garanțiile jurnaliștilor, consfințite în legislația Republicii Moldova.

În legătură cu cele sus-menționate, solicităm Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) și viceprim-ministrei pentru Reintegrare a Guvernului Republicii Moldova, Olga Cebotari ca, în virtutea atribuțiilor legale ce le revin:

  • să ia act de încălcările comise de către membrii Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii;
  • să înainteze un demers în vederea convocării ședinței CUC;
  • să solicite intentarea unei proceduri de constatare a ilegalității acțiunilor militarilor Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii;
  • să prezinte public informații privind măsurile întreprinse ulterior sesizării.

Totodată, lansăm un apel la adresa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să monitorizeze procesul de constatare a ilegalității acțiunilor pacificatorilor și de sancționare a persoanelor care au acționat contrar legii.

 

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Asociația Telejurnaliștilor Independenți  

Centrul  ”Acces-Info”

RISE Moldova 

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic