Eşti aici

ONG-urile de media solicită MAI să investigheze cazul celor doi jurnaliști ruși întorși la Moscova de pe Aeroportul Internațional Chișinău

23 Ianuarie 2018
4251 de afişări
Organizațiile societății civile de media solicită Ministerului Afacerilor Interne să demareze o anchetă internă pentru a elucida cauzele interdicției de traversare a frontierei R. Moldova, aplicată de către Poliția de Frontieră față de doi jurnaliști ai postului RTVI din Rusia.

Potrivit site-ului RTVI, jurnaliștii urmau să ajungă la Chișinău marți, 23 ianuarie, iar această vizită ar fi fost convenită cu administrația prezidențială. Ei afirmă că la solicitarea  Poliției de Frontieră au prezentat invitația oficială a președintelui Igor Dodon și o scrisoare din partea administrației RTVI, care confirma scopul vizitei.

La rândul său, Poliția de Frontieră afirmă că jurnaliștii nu au întrunit condițiile de trecere a frontierei pentru că nu ar fi putut  justifica scopul vizitei.  „La controlul de frontieră au declarat că au stabilită o întâlnire în R. Moldova, prezentând o presupusă solicitare de realizare a unui interviu cu șeful statului, însă nu au putut confirma și acceptul de realizare a acestuia. Acest fapt a constituit motiv de neautorizare a trecerii frontierei de stat și cu următoarea cursă au fost returnați”, declară reprezentanții Poliției de frontieră.

Solicităm MAI să investigheze cazul și să ia măsurile de rigoare în cazul în care se va constata că reprezentanții Poliției de Frontieră au acționat contrar legislației. Reiterăm că limitările  de circulație nefondate vin în contradicție cu legislația națională și convențiile internaționale în domeniu.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Electronice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul  ”Acces-Info”