Eşti aici

ONG-urile de media solicită Parlamentului să nu admită îngrădirea libertății Internetului

16 Iulie 2014
1647 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu inițiativa legislativă prin care urmează a fi modificată Legea cu privire la contracararea activității extremiste, inițiativă în măsură să îngrădească libertatea Internetului.

Reamintim că proiectul de lege respectiv a fost elaborat în 2013 fiind, ulterior, retras de pe agenda Guvernului, după ce mai mulți reprezentanți ai comunității online din RM și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu riscurile de îngrădire a dreptului de acces la informații, libertatea de exprimare, dar și de instituire a cenzurii în Internet. La aproape un an de la retragerea acestuia, un grup de deputați au venit cu un proiect care păstrează aceleași prevederi, în speță articolul 8, ce prevede, între altele, că "în cazul în care într-un sistem informațional (pe o pagină web, portal, forum, într-o rețea de socializare, blog, etc.) este plasat un material ce denotă caracter extremist, SIS dispune prin ordin, furnizorilor de rețele și/sau servicii de comunicații electronice, blocarea provizorie, pe teritoriul R. Moldova a accesului la acest material".

Nu contestăm utilitatea majorității modificărilor propuse, orientate spre combaterea extremismului și separatismului în R. Moldova, dar considerăm articolul 8 ca fiind unul abuziv, în măsură să îngrădească libertatea Internetului. 

Organizațiile de media semnatare subscriu declarației difuzate de Unimedia și Privesc.eu cu referire la proiectul de lege respectiv și solicită Parlamentului Republicii Moldova să nu adopte documentul fără a desfășura consultări publice suplimentare cu reprezentanții mediului online și ai societății civile.  

 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Uniunea Jurnaliștilor din Moldova
Centrul Acces-Info
Centrul de Investigații Jurnalistice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Asociația Presei Electronice