Eşti aici

ONG-urile de media sunt îngrijorate în legătură cu semnalele privind înţelegerea de cartel pe piaţa publicităţii mass-media

29 Ianuarie 2018
4233 de afişări
Organizațiile semnatare își exprimă îngrijorarea în legătură cu semnalele privind existența unei înțelegeri de cartel pe piața publicității mass-media, care ar distorsiona și mai mult piața audiovizuală din Republica Moldova, marcată de numeroase nereguli și disfuncționalități.

Recent, patru posturi de televiziune1 au depus o plângere la Consiliul Concurenței, în care solicită investigarea unor bănuieli rezonabile că două agenții de publicitate „au implementat practici anticoncurențiale prin acord orizontal, în rezultatul cărora a fost restrânsă concurența pe piața publicității”. Aceste semnale sunt cu atât mai alarmante, cu cât cele două case de vânzări, la care fac referire semnatarii, reprezinză interesele unor holdinguri media care dețin cote semnificative din piața autohtonă de televiziune, iar eventualele acțiuni concertate ale acestora ar constitui un abuz. Totodată, faptul că proprietarii unora din posturile TV vizate sunt politicieni de la putere sau persoane afiliate acestora alimentează supoziția că aceste acțiuni ar putea fi îndreptate spre excluderea de pe piață a concurenților și diminuarea impactului mass-mediei care transmite opinii de alternativă, inclusiv ale opoziției politice.

Solicităm Consiliului Concurenței să examineze plângerea celor patru posturi de televiziune cu toată responsabilitatea pe care i-o conferă legislația acestei autorităţi publice autonome, luând în considerație bunele practici anticoncurențiale pe piețele media din țările membre ale Uniunii Europene. De asemenea, solicităm să se țină cont de pericolul iminent pe care îl comportă o posibilă înțelegere de cartel între cele mai mari case de vânzare a publicității care acționează în interesul policienilor proprietari de TV, pentru competiția loială și legală pe această piață specifică, dar și pentru dezvoltarea democratică și libertatea de exprimare în Republica Moldova, în special în anul electoral 2018.

Organizațiile semnatare solicită Delegației UE, Ambasadei SUA, altor parteneri de dezvoltare și reprezentanțe străine, organizațiilor internaționale și europene, să monitorizeze cu atenție acest caz. De asemenea, solicităm Delegației UE să examineze posibilitatea instituirii unei misiuni speciale de observare a UE în problemele care țin de situația pieței mediatice din Republica Moldova.

Asociația Presei Independente
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Electronice
Centrul de Promovare a Libertăţii de Exprimare
şi a Accesului la Informaţie „Acces info”
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi
Comitetul pentru Libertatea Presei
Centrul de Investigaţii Jurnalistice

1 Jurnal TV, PRO TV Chișinău, TV8, RTR-Moldova