Eşti aici

Oportunități de implicare și dezvoltare pentru tinerii din Rezina

29 Martie 2017
3527 de afişări
Elevii de la Liceul ”Alexandru cel Bun” din Rezina au participat, pe 28 martie, la un European Café organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. În cadrul evenimentului tinerii au aflat despre oportunitățile de implicare în activități de educație nonformală, atât la nivel local și național, cât și internațional.
Studenta Ana Îndoitu conduce organizația ”Invento” și este vicepreședintă a Consiliului Național al Tineretului din Moldova, organizații care dezvoltă proiecte pentru tineri și oferă oportunități de implicare a acestora pe diferite domenii încă de pe băncile școlii. Invitata le-a vorbit participanților despre diverse proiecte prin prisma propriei experiențe, începând de la activitatea sa în localitatea de baștină, până la programe internaționale ca Flex, care oferă posibilitatea de a studia, timp de un an, într-o instituție de învățământ din SUA și de a locui într-o familie americană.
Corina Erhan, președinta Centrului de Tineret din Orhei, s-a referit la proiectele care pot fi dezvoltate pentru tineri și de către tineri la nivel local. Corina le-a recomandat participanților la eveniment să cunoască harta comunitară care presupune a fi la curent cu toate instituțiile care sunt în zona unde se află tânărul și de unde acesta poate beneficia de asistență și se poate implica în diverse proiecte. Voluntariatul practicat de tineri în diferite domenii poate fi o oportunitate valoroasă pentru descoperirea vocației, a menționat Corina, îndemnându-i pe cei prezenți să dea dovadă de inițiativă și să bată la uși pentru că sunt specialiști gata să-i ajute să-și pună în practică ideile.
Viorica Zaharia, Președinta Consiliului de Presă, a abordat subiectul educației mediatice, acesta fiind un aspect important în informarea corectă a tinerilor. Jurnalista s-a referit la aspecte precum structura unei știri, întrebările la care trebuie să răspundă o știre, pentru a nu lasă loc de interpretări și manipulare. Tinerii au aflat cum se pot inspira din istoriile de succes apărute în presă și din ce surse se pot informa despre diverse oportunități.
Ion Cernei, jurnalist la ziarul local ”Cuvântul”, a vorbit despre colaborarea publicației cu cititorii, dar și despre o inițiativă mai veche a ziarului „Cuvântul”, de a publica interviuri cu personalități care s-au născut în regiune. Acestea sunt apoi adunate în volume intitulate „Interviuri de acasă”.
La final de eveniment, cei prezenți au avut parte și de un program cultural. Tânărul regizor Liviu Rotaru a prezentat ultimul său spot - ”Poți” - lansat în contextul zilei de 8 Martie și filmul său de metraj mediu ”Umbra”, lansat în decembrie 2016, care abordează problema migrației. Liviu le-a vorbit elevilor despre experiența sa de regizor și cum a reușit să realizeze mai multe proiecte video pe banii câștigați la diferite concursuri. 
Eleva Valentina Cristea, participantă la întâlnire, ne-a spus că a descoperit că voluntariatul poate oferi tinerilor multe oportunități, iar colegul ei Ion Atamanenco, crede că participarea tinerilor la astfel de evenimente este importantă pentru că îi motivează și  le oferă informații utile.
_______
Întâlnirile pentru tineri „European Café” au loc în mai multe localități din Moldova. Ele se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.