Eşti aici

Organizaţiile de media califică arestarea jurnalistului Serghei Ilicenko drept limitare a libertăţii de exprimare

24 Martie 2015
3047 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu degradarea situației privind libertatea de exprimare și a drepturilor omului în regiunea transnistreană, unde recent a fost arestat jurnalistul și activistul civic Serghei Ilicenko.

Astfel, la 19 martie jurnalistul a fost reținut pentru 72 de ore, de așa zisul comitet de securitate din regiune, pe  numele lui fiind intentat un dosar penal pentru activități cu caracter extremist. Lui Ilicenko i se incriminează că ar fi postat pe rețele de socializare mesaje anonime cu îndemnuri la luptă împotriva Federației Ruse și răsturnarea regimului de la Tiraspol.  La 21 martie, la o ședință a instanței, care nu a fost publică, s-a decis menținerea lui Ilicenko în arest pentru o perioadă de 2 luni, iar dacă va fi găsit vinovat acesta riscă  privațiune de libertate de până la 5 ani. Surse din anturajul lui Ilicenko infirmă acuzațiile de postare a mesajelor și nu exclud că e vorba de un scenariu bine regizat împotriva activistului care în ultimul timp a adoptat o poziție critică tranșantă față de liderul regiunii Evghenii Șevciuk.

Organizațiile semnatare îndeamnă autoritățile Republicii Moldova, organizațiile internaționale abilitate să țină în vizor acest caz depunând toate diligențele ca să fie excluse presiunile și să nu fie admise violări ale drepturilor fundamentale ale omului. 

 

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul “Acces-Info”