Eşti aici

A patra ediție a Expoziției World Press Photo la Chișinău a fost vizitată de peste 1.300 de persoane

14 Decembrie 2020
845 de afişări
Expoziția Internațională World Press Photo, găzduită tradițional de Muzeul Național de Istorie a Moldovei, a adunat 1.350 de vizitatori pe parcursul celor trei săptămâni de aflare la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2020.
 
Desfășurată sub genericul „Istorii care contează”, expoziția a fost lansată pe 18 noiembrie, în cadrul unui eveniment la care au participat jurnaliști, diplomați și reprezentanți ai societății civile. Timp de trei săptămâni expoziția a fost vizitată de maturi, studenți, elevi și preșcolari.
 
Expoziția a inclus fotografii care surprind realități și evenimente majore ce au marcat omenirea, fiind realizate pe parcursul anului 2019 în diferite colțuri ale lumii. Juriul a stabilit drept temă-cheie a evenimentelor de anul trecut protestele și rolul tinerilor în promovarea schimbării. Și istoriile ce vizează problemele de mediu au ieșit în evidență, acestea fiind reprezentate nu doar la categoria Mediu, dar și la alte categorii precum Probleme contemporane, Natură sau Știri, toate imaginile atenționând asupra importanței subiectului.
 
Fotografiile câştigătoare au fost selectate din 73.996 de lucrări realizate de 4.282 de fotografi din 125 de ţări. Juriul a nominalizat 44 de fotografi din 24 de ţări: Algeria, Australia, Belarus, Belgia, Canada, Danemarca, Etiopia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Polonia, Peru, Rusia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA.
 
În acest an, CJI a organizat și trei vizite la muzeu, la care au participat în jur de 30 de tineri interesați de fotografie. Fotograful Nicolae Pojoga a discutat cu tinerii despre valoarea fotografiei, le-a dezvăluit secretele unei imagini reușite și i-a îndemnat să participe la diverse concursuri de fotografie.
 
Tot în contextul celei de-a patra ediții a World Press Photo la Chișinău, CJI a invitat 12 fotojurnaliști moldoveni să participe la o instruire, pentru a descoperi arta fotografică prin prisma World Press Photo. Împreună cu fotografa georgiană Daro Sulakauri, participanții au aflat ce se ascunde în spatele activităţii de fotograf, cum descoperim istorii fotografice uimitoare şi cum le prezentăm unei audienţe globale, care este puterea fotografiei şi de ce este important să participăm la cât mai multe concursuri internaţionale din domeniu. Fotografii moldoveni au fost încurajați să participe pe viitor la acest concurs internațional prestigios.
 
Expoziția anuală internațională World Press Photo este itinerantă în întreaga lume. Aceasta este montată în aproape 100 de spații din circa 45 de țări și este vizitată de peste 4 milioane de persoane la fiecare ediție.
 
Expoziția a fost organizată de Fundația World Press Photo din Olanda în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.