Eşti aici

Precizarea Centrului pentru Jurnalism Independent la un comunicat al Parlamentului

03 Mai 2018
1306 afişări
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova a făcut public astăzi un comunicat de presă – Demers împotriva dezinformării – în care își exprimă dezacordul cu spotul ”Accesul la informație este garantat prin lege! Nu accepta încălcarea acestui drept”, difuzat de posturile Moldova 1, Jurnal TV, TV8, Canal Regional și Elita TV. Menționăm că accesul la informație este un drept consfințit în Constituția RM și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, drept pe care Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) îl promovează de la fondarea sa.
 
Precizăm că spotul, realizat de CJI în anul 2015, face parte din campania CJI „O lege mai bună pentru jurnaliști, un cetățean mai informat!”, al cărei scop este de a îmbunătăți cadrul legal privind accesul la informație. În cadrul campaniei, care se desfășoară pe parcursul ultimilor ani, au fost organizare mai multe evenimente publice  - dezbateri, cluburi de presă, instruiri pentru jurnaliști, studii, au fost elaborate petiții, organizate acțiuni de protest la care s-a cerut facilitarea accesului la informație. În urma presiunilor din partea societății civile și a mass-media, în 2016 a fost soluționată problema legată de accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Legislativului.  De asemenea,  în cadrul campaniei a fost elaborat proiectul de modificare a Legii privind accesul la informație, care a fost înregistrat ca inițiativă legislativă de un grup de deputați. Din păcate, acest proiect de lege a fost votat doar în prima lectură, în iulie 2016.

Pentru a sensibiliza autoritățile cu privire la necesitatea asigurării și facilitării accesului mass-media la informație, în 2015 a fost elaborat un spot care se referă, în primul rând, la dreptul tuturor cetățenilor de a accesa informații de interes public. Mesajul acestei producții video e că pentru a informa corect și echidistant cetățenii, jurnaliștii trebuie să aibă acces la orice informație de interes public. Prin reluarea difuzării spotului în contextul Zilelor Libertății Presei, care au loc în perioada 3 – 30 mai, organizatorii campaniei doresc să atragă atenția asupra faptului că problema accesului la informație persistă și că parlamentarii ar trebui să o soluționeze. 

CJI a apreciat crearea grupului parlamentar pentru îmbunătățirea legislației media, sub egida speakerului Andrian Candu. În același timp, nu putem trece cu vederea faptul că, cel puțin pe linia accesului la informație, nu s-au observat până în prezent progrese palpabile. Din cauza legislației imperfecte, jurnaliștii continuă să lupte, uneori prin intermediul instanței, pentru obținerea informației de interes public din partea instituțiilor statului, iar solicitările lor adesea sunt neglijate sau însoțite de răspunsuri formale, evazive. Din acest punct de vedere, situația din 2018 nu se deosebește prea mult de anul 2015, când am lansat acest spot. Situația este confirmată de mai multe rapoarte, studii lansate de CJI și organizații internaționale.
Indicele privind Starea Presei din Republica Moldova pentru 2017, lansat în acest an de CJI, atestă o situație mai gravă a mass-media din RM față de anul 2016. De asemenea, problemele pe segmentul accesului la informație sunt evidențiate și în Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova 3 mai 2017 – 3 mai 2018, semnat de nouă organizații ale societății civile din domeniul mass-media.
 
Organizații internaționale precum Freedom House și Reporteri fără Frontiere califică starea presei din RM ca fiind deplorabilă și ne acordă punctaje mici,  care ar trebui să-i pună pe gânduri nu doar pe jurnaliști, dar și pe guvernanți.
Regretam că, în contextul marșului solidarității presei organizat astăzi de mai multe organizații neguvernamentale de media, nici un reprezentant al Parlamentului nu a ieșit  să dialogheze cu jurnaliștii, dar au ales să-i atace prin intermediul comunicatelor de presă. Ne exprimăm speranța că Parlamentul va ține cont de recomandările incluse în Memoriul privind libertatea presei 3 mai 2017-3 mai 2018 și va soluționa problemele enunțate.