Eşti aici

Premianții anului 2017 în jurnalism: Elena Cioina, E-Sănătate

10 Ianuarie 2018
2661 de afişări
Elena Cioina, E-Sănătate:
„Jurnalismul asta înseamnă - să fii drept cu tine cu și cei din jur”

Platforma E-Sănătate, din care face parte și site-ul Sănătate INFO, a fost creată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și, din start, și-a propus să abordeze problemele din sistem, să monitorizeze reformele și politicile în domeniu și să fie vocea doctorilor și a pacienților. În cei aproape cinci ani de activitate, uneori abordând de o manieră dureroasă subiectele, Sănătate INFO a reușit să devină un instrument eficient de informare pentru autorități, comunitatea medicală și populație, influențând decizii și legi. Totul, cu o echipă formată (pe moment) din trei jurnaliști, un responsabil IT, un operator și un specialist în comunicare. Dar nu cantitatea face diferența, ci calitatea - dovadă și faptul că managerul media al site-ului, Elena Cioina, a devenit unul dintre cei zece jurnaliști ai anului, la categoria Editorial.  

Elena Cioina ne-a răspuns la următoarele trei întrebări:
1. Cum a fost anul 2017 pentru Dvs., dar și pentru presa din Republica Moldova?
2. Ce semnificație are pentru Dvs. acest premiu?
3. Ce sfaturi – două, trei maximum – le-ați da viitorilor jurnaliști care vor să se afirme în meserie?

 

  • Anul 2017 a fost, pentru mine personal, cel mai frumos de până acum, și asta pentru că s-a născut fiul meu, Teodor Alexandru. Sunt emoții și sentimente pe care e greu să le descrii... În același timp, datorită lui, am reușit să cunosc nu doar farmecul sarcinii, ci și o grămadă de realități medicale moldovenești, cu care a trebuit să interacționez în toată această perioadă... Din punct de vedere profesional, 2017 a fost la fel de agitat ca 2016. Am scris la fel de mult și de tăios despre medicina din Republica Moldova și problemele ei. Ne-a reușit acest lucru în ciuda blocajului informațional pe care l-am avut din partea mai multor instituții administrative importante din domeniu, inclusiv a celor mai mari spitale din țară. Chiar și așa, am reușit să avem materiale jurnalistice cu impact, care au condus la schimbări de viziune și atitudine, care i-au determinat pe mai mulți medici să fie mai deschiși cu noi, iar pe legislatori - să adopte legi  importante pentru domeniu. A fost și anul în care ne-am frământat mințile cum să devenim mai vizibili, mai citiți, mai competitivi pe piața media. Am încercat să înțelegem ce înseamnă managementul unei redacții nu doar din perspectiva conținutului, dar și din punctul de vedere economic. Nu pot să spun că toate ideile care le-am discutat, le-am și aplicat. Pentru asta avem însă 2018 ☺.
 
  • Premiul. Ah, premiul a fost o surpriză. Eu, de obicei, vin la Gală din curiozitate și pentru socializare. După atâția ani în jurnalism, parcă nu te mai gândești la premii. E plăcut însă să le primești, mai ales că este și cel mai important din țară în domeniul jurnalisticii. Este un premiu pentru întreaga redacție și reprezintă efortul nostru de a schimba lucruri în Sănătatea din Republica Moldova. Pentru aceasta mulțumim. Ne motivează să fim și mai buni, și mai de impact. Vom rămâne la fel și nu le vom permite responsabililor să se relaxeze prea mult. Vom continua proiectul privind transparența cheltuirii banilor publici, început în 2017 și care vizează desecretizarea contractelor semnate de Compania Națională de asigurări în Medicină cu spitalele din țară. Este important să știm cât de eficient sau ineficient sunt cheltuiți banii noștri. Vom continua activitățile de educație medicală, așa cum a făcut în cadrul proiectului comun cu rețeaua de biblioteci „NovaTeca”. Datorită lui, oamenii de la țară au aflat multe lucruri utile despre sănătatea lor și pot spune că am reușit să facem educație medicală mai mult și mai bine decât tot Ministerul și instituțiile aflate în subordinea lui.
 
  • Tinerilor care vor să devină jurnaliști le-aș spune că meseria aceasta este un sacrificiu și, dacă vrei să o faci serios, este bine ca și abordarea față de ea să fie pe măsură. Jurnalismul nu înseamnă cititul știrilor de pe prompter, preluarea informațiilor de la alți colegi și plasarea lor pe pagina ta web, și nici muncă la partid. Înseamnă observație, analiză, fapte, multă muncă și creație. I-aș sfătui să fie deștepți, pentru că jurnalismul asta înseamnă - drepți cu ei cu și cei din jur.
Diana Petrușan,
Școala de Studii Avansate în Jurnalism