Eşti aici

Prezumția de nevinovăție a celor aflați în vizorul presei

04 Iunie 2021
1015 afişări
Libertatea de exprimare a mass-mediei intră adesea în conflict cu drepturile garantate persoanelor cercetate penal. Prezumția de nevinovăție este unul dintre principiile de care trebuie să se ghideze presa atunci când relatează despre faptele ilegale comise de către o persoană. Potrivit legii, persoana acuzată de săvârșirea unor infracțiuni sau contravenții trebuie să fie prezumată nevinovată până când instanța de judecată nu va emite o hotărâre irevocabilă prin care să constate inversul.
 
Practica arată că până la finele unui proces de examinare a unei cauze penale se pot scurge mulți ani, iar jurnaliștii care informează publicul despre faptele reprobabile ale unor persoane se aleg adesea cu acuzații că le-au încălcat dreptul de a fi prezumați nevinovați.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le respecte jurnalistul atunci când își exprimă opinia privind vinovăția unei persoane?

Explicăm într-o nouă ediție în format video a rubricii  „Juristul Presei”.
 

 

Vedeți și: (VIDEO) Protecția datelor cu caracter personal, paravan pentru activitatea netransparentă a unor autorități publice

Emisiunea poate fi vizionată pe portalurile www.moldova-azi.md, www.media-azi.md și www.mediacritica.md și pe canalul Youtube al CJI.

Realizarea emisiunii Media Azi a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american și britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK.

Conținutul acestei ediții ține de responsabilitatea Centrului pentru Jurnalism Independent și nu reflectă în mod necesar viziunea UK, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.