Eşti aici

Raport CJI: În ultimele luni s-au amplificat tentativele de dezinformare a publicului prin intermediul mass-media

28 Iunie 2018
1042 de afişări
În perioada aprilie – iunie 2018 s-au amplificat tentativele de dezinformare a publicului prin intermediul unor tehnici de manipulare folosite de jurnalişti, cele mai frecvente fiind: tehnica informaţiei prioritare, tehnica duşmanului intern sau extern, tehnica salvatorului naţional şi tehnica sugestiei. Aceasta este una dintre concluziile raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 aprilie – 27 iunie 2018)”, lansat joi, 28 iunie, de Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Constatările raportului semnalează în continuare că mass-media din Republica Moldova continuă să reflecte subiectele de interes public în baza preferințelor politice, favorizând anumite partide și politicieni.

Astfel, cercetătorul Victor Gotișan, autorul raportului, a menționat că în campania electorală pentru alegerile locale noi s-a intensificat utilizarea tehnicilor de manipulare, iar derapaje etice și abateri de la normele jurnalismului profesionist au comis toate cele 12 instituțiile monitorizate.
Potrivit cercetătorului, „toate cele 12 instituţii media monitorizate au făcut uz de amestecul faptelor cu opiniile cel puţin o dată în ştirile lor, iar generalizarea a fost o altă încălcare a normelor deontologice utilizată pe larg”.
În afară de acestea, în topul celor mai frecvente încălcări deontologice se mai regăsesc trimiterea la surse imposibil de verificat, lipsa dreptului la replică pentru cei vizaţi, trunchierea și scoaterea din context a declarațiilor și citatelor. 

CJI a monitorizat în aprilie – iunie 2018 posturile Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova, precum și portalurile online Noi.md, Sputnik.md și Deschide.md. În raport s-a analizat felul în care fost reflectate câteva evenimente de interes public major: condamnarea lui Chiril Lucinschi în prima instanță de judecată, manifestațiile de 1 mai și 9 mai, marșul „Fără Frică”, turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al Chișinăului și protestul din 24 iunie împotriva invalidării mandatului de primar al lui Andrei Năstase. 

CJI recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV al căror conținut este semnalat ca sursă de informații manipulatoare sau eronate.

__________________________________
Raportul de monitorizare este realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent în calitate de partener în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID și implementat de Internews. Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetățenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.