Eşti aici

Raportul de monitorizare a presei constată o creștere a tehnicilor de manipulare în primele trei luni ale anului

16 Aprilie 2019
1169 de afişări
Amestecul dintre fapte și opinii, precum și lipsa dreptului la replică sunt printre cele mai frecvente abateri de la Codul deontologic al jurnalistului, constatate în raportul de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”. Documentul a fost lansat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) marți, 16 aprilie, și cuprinde perioada de monitorizare 1 ianuarie – 31 martie 2019.

Directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a atras atenția în cadrul prezentării raportului că numărul abaterilor de la normele deontologice și al tehnicilor de manipulare prin intermediul mass-media a crescut în primele trei luni anului. Experta media explică acest lucru prin faptul că perioada de monitorizare a coincis cu desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. „Așa cum am observat în mai multe campanii, ori de câte ori se dă startul campaniei electorale, se dă și startul manipulărilor prin intermediul mass-mediei și lucrul acesta a fost evident în rapoartele noastre și în actuala campanie electorală”, a subliniat Nadine Gogu.

Autorul raportului, cercetătorul media Victor Gotișan, a precizat că în total au fost monitorizate cinci subiecte de interes public - declarațiile de avere ale liderilor politici; startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare; rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare; indexarea pensiilor și oferirea ajutoarelor sociale de Paști, enunțate de Vlad Plahotniuc; prima ședința a Parlamentului nou ales.

Potrivit lui Victor Gotișan, principalele elemente și tehnici de manipulare la care au recurs unele media au fost: sugestia, omisiunea, estomparea, tehnica dușmanului, tehnica informației prioritare, tehnica/mitul salvatorului național (Mesia), manipularea prin intermediul imaginilor video și/sau a coloanei audio, transferul de imagine negativă. Printre greșelile de ordin deontologic, el a evidențiat următoarele: prezentarea/trunchierea selectivă a faptelor, opiniilor și declarațiilor, lipsa dreptului la replică, amestecul dintre fapte și opinii, trimiterea la surse imposibil de verificat, răspândirea unor informații sau declarații false, generalizarea, ironia, etichetarea. „S-a sesizat în aceasta perioadă de monitorizare că foarte multe instituții mass-media preiau informații de la alte instituții media și nu verifică dacă informația în sine este corectă și dacă nu are abateri deontologice și tehnici de manipulare. Ei sunt, credem noi, la fel de vinovați pentru distribuirea acestui mesaj”, a adăugat Victor Gotișan.

Raportul constată că mass-media continuă să reflecte evenimentele de interes public prin prisma preferințelor politice și vine cu unele recomandări: Consiliul Audiovizualului să se autosesizeze și să monitorizeze posturile TV care admit încălcări; editorii media să supravegheze conținutul editorial; jurnaliștii să verifice veridicitatea și corectitudinea informației preluate; reporterii să relateze faptele relevante echidistant și cu verificarea informațiilor, nu selectiv și unilateral; consumatorii de presă să se informeze din mai multe surse media.

Raportul va fi expediat instituțiilor media monitorizate și Consiliului Audiovizualului. CJI efectuează asemenea rapoarte la fiecare trei luni. În perioada menționată au fost monitorizate posturile tv Moldova 1, Prime TV, Canal 3, Accent TV, NTV Moldova, Televiziunea Centrală (Orhei), Jurnal TV, TV8, PRO TV Chișinău, precum și portalurile online Sputnik.md, Kp.md și Unimedia.info.