Eşti aici

Reacția ONG-urilor de media la acțiunile de agresare și intimidare a cameramanului de la BTV

20 Februarie 2019
1443 de afişări
Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile de agresare și intimidare a cameramanului de la BTV, o televiziune privată de la Bălți, care a fost lovit de o mașină ce ar aparține candidatului la funcția de deputat din partea Partidului Democrat din Moldova pe circumscripția uninominală nr. 9, primarul satului Sadovoe, Serghei Buzurnîi.  

Astfel, din materialul video publicat pe portalul btv.md se vede cum o mașină de marca Volvo XC (în declarația de avere pentru anul 2017 edilul de la Sadovoe a indicat că în acel an a cumpărat o mașină de model Volvo XC) lovește cameramanul acestui post de televiziune. Incidentul a avut loc în timp ce jurnalistul filma publicitatea electorală pro PDM, afișată, cu încălcarea Codului electoral, pe geamurile Primăriei de la Sadovoe. Cameramanul a fost lovit de la spate, fără să sufere vătămări corporale, după care automobilul a plecat de la fața locului. În același material, jurnaliștii BTV susțin că, în timp ce filmau, au observat de mai multe ori mașina ce ar aparține primarului trecând pe alături, fapt pe care ei îl califică „urmărire și încercare de a-i intimida”.

Pe de altă parte, edilul a negat acuzațiile.

În această ordine de idei, solicităm Procuraturii Generale, precum și Ministerului Afacerilor Interne să demareze investigațiile corespunzătoare, în baza prevederilor Codului Penal și să facă publice rezultatele anchetei.

Reamintim că drepturile jurnaliștilor în R. Moldova sunt protejate prin lege. Art. 4 din Legea cu privire la libertatea de exprimare stabilește sarcina mass-media de a informa publicul asupra problemelor de interes public şi de a efectua, în conformitate cu responsabilităţile sale, investigaţii jurnalistice în probleme de interes public.

Potrivit art. 20 din Legea presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile.

Art. 15 din Codul audiovizualului stipulează că autorităţile publice abilitate asigură protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor.

Totodată, urmărirea unei persoane, prin care i s-a cauzat o stare de anxietate, frică pentru siguranţa proprie sau a rudelor apropiate, este pasibilă de răspundere contravențională, conform articolului 782 al Codului Contravențional.

Solicităm Comisiei Electorale Centrale să examineze acest caz din punctul de vedere al respectării Codului de conduită pentru campania electorală, pe care PDM l-a semnat.

ONG-urile de media au lansat recent un apel  prin care au îndemnat concurenții electorali să adopte o atitudine respectuoasă față de jurnaliști și instituțiile de presă și să nu admită abuzuri în raport cu reprezentanții mass-media.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți 
Centrul „Acces-Info”
RISE Moldova