Eşti aici

Regulament de selectare a câştigătorilor Topului „Jurnaliştii anului”, 2015

22 Iulie 2015
2525 de afişări

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Comitetul pentru Libertatea Presei prezintă regulamentul de desemnare a câștigătorilor Topului „Jurnaliştii anului”, ediția a 21-a.
Procedura de desemnare a Topului ”Jurnaliştii anului” presupune atât un concurs de materiale jurnalistice, cât şi nominalizări făcute de Senatul CJI. Topul va fi constituit din jurnalişti care, prin activitatea lor, în 2015 au contribuit considerabil la afirmarea presei independente, democratice şi profesioniste din Republica Moldova. Numărul de premii acordate poate varia în funcţie de performanţele jurnaliştilor pe parcursul anului.
 
TOP „JURNALIȘTII ANULUI”
 
Categorii:

  • Premiu pentru abordarea tematicii politice
  • Premiu pentru abordarea tematicii economice (finanțe, business);
  • Premiu pentru abordarea domeniului social (sănătate, educație, asistență socială);
  • Premiu pentru abordarea tematicii ecologice;
  • Premiu pentru abordarea tematicii culturale;
  • Premiu pentru mediatizarea tematicii sportive;
  • Premiu pentru cea mai bună investigație jurnalistică;
  • Premiu pentru cel mai bun talk-show;
  • Premiu pentru cel mai bun interviu;
  • Premiu pentru cea mai bună fotografie.

Tehnici şi proceduri de selectare 
În septembrie 2015, candidații vor fi invitați de CJI să-și depună dosarele la un concurs de materiale proprii, realizate şi publicate în perioada ianuarie-octombrie 2015, încadrate în categoriile menționate mai sus. Dosarele depuse vor fi analizate și apreciate de membrii juriilor formate pentru diferite categorii de premiere și de membrii Senatului CJI.

Nominalizarea 
Membrii Senatului CJI vor veni cu nominalizări suplimentare pentru a completa lista candidaților propuși pentru premiere. Fiecare membru al Senatului va nominaliza între 1-3 candidați (minimum 1 şi maximum 3) pentru categoriile Topului „Jurnaliștii anului”, care au acumulat cele mai puține dosare sau nici un dosar.

 
Desemnarea câştigătorilor
Membrii juriilor și senatorii CJI se vor întruni în câteva ședințe pentru a pune în discuție candidaturile din Topul „Jurnaliștii anului”. Membrii comisiei de jurizare vor acționa în baza experienței proprii, a judecății proprii și a propriei viziuni, bazându-se pe prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, și pe bunele practici și experiențe locale și internaționale. Membrii juriului vor evalua candidaţii în baza a 5 criterii de evaluare: profesionalism, respectarea normelor deontologice, prezența în spațiul mediatic și impactul asupra opiniei publice, gradul de risc asumat, precum şi devotamentul faţă de profesie. Pentru fiecare criteriu va fi acordat punctaj separat (de la 0 la 5) şi bazat pe punctajul acumulat va fi întocmit topul final în ordine descrescândă. Numărul de câștigători pentru o categorie nu se limitează la 1; la unele categorii pot fi mai mulți laureați, ţinând cont de prestaţia candidaților.  

Laureații vor fi stabiliți cu majoritatea de voturi a membrilor comisiei de jurizare prin consens. În cazul în care membrii juriului vor deține probe că unii din candidații nominalizați nu întrunesc condițiile enunțate, candidaturile vor fi excluse din listă. Iar în cazul în care mai mulți candidați vor acumula punctaj egal, decizia finală privind numărul și numele câștigătorilor va aparține CJI.
 
Decernarea premiilor
Premiile vor fi înmânate câștigătorilor în luna decembrie 2015, la Gala anuală a Clubului de Presă. Scopul principal al acestei acțiuni este de a sprijini și încuraja eforturile jurnaliștilor de a face o presă de calitate, aderând la standardele profesionale internaționale.

Pentru informaţii suplimentare, contactați Departamentul Instruire și Comunicare, CJI. Telefon de contact: 022 21 36 52.