Eşti aici

Reportaje transfrontaliere conectează Georgia, Moldova și Ucraina

05 Ianuarie 2018
2048 de afişări
O serie de materiale multimedia realizate de jurnaliști din Moldova, Ucraina și Georgia se lansează în cadrul proiectului regional „Vecinii”.

Cinci echipe din cele trei țări – Ziarul de Gardă, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (Moldova), Canal 24 (Ucraina), Studio Monitor și un grup de jurnaliști independenți (Georgia) – au produs reportaje transfrontaliere la subiecte de interes regional, precum: dezvoltarea urbană, guvernarea oligarhică, propaganda, teritoriile ocupate, producția de vin și energia alternativă. Primul material regional despre independența energetică din cele trei țări, produs de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, a fost publicat în Moldova, la 04 ianuarie 2018. Un alt material regional despre oligarhiile din cele trei țări a fost produs de Ziarul de Gardă. Toate reportajele regionale vor fi publicate de partenerii din mass media locală din Moldova, Ucraina și Georgia.   

„Cele trei țări au avut un trecut comun, dar numărul trăsăturilor pe care le împărtășesc în prezent sunt la fel de izbitoare: de la conflicte separatiste la probleme cu piața de export și sursele de energie, la sisteme de guvernare dubioase și… oligarhi. Proiectul nostru este o oportunitate pentru jurnaliștii din Georgia, Moldova și Ucraina să redescopere aceste asemănări și să-și amintească că ceea ce văd uitându-se la vecini este, de fapt, imaginea propriei țări” spune Angela Sîrbu, directoare de proiect. 

Instituțiile media participante și grupul de jurnaliști au primit granturi în valoare de 6000 $ din partea proiectului regional „Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia”, al cărui scop este îmbunătățirea accesului la informație și a educației media în rândul cetățenilor din cele trei țări. Proiectul este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (Moldova), Intrenews Ukraine și Internews Georgia, în parteneriat cu Internews (Statele Unite ale Americii). Internews Ukraine a asigurat supravegherea editorială și managerială.

Pentru mai multe informații, contactați-l pe Oleksii Soldatov, producătorul proiectului (tel: +38 097 927 18 53, email: osoldatov@internews.ua), la Internews Ukraine, str. Ryz’ka 15, Kiev, Ucraina.