Eşti aici

Rezultatele concursului de selectare a beneficiarilor granturilor în jurnalismul de date

30 Octombrie 2015
1671 de afişări

Centrul pentru Jurnalism Independent anunță rezultatele concursului de granturi în jurnalismul de date, desfășurat în cadrul proiectului  Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din Republica Moldova.

În urma procesului de analiză a dosarelor, juriul a selectat spre finanțare  propunerile de proiecte a două instituții media:
1.  ATV Comrat - își propune să desfășoare o anchetă reportericească care să investigheze construcția clădirilor cu multe etaje în orașul Comrat. Vor fi inspectate construcțiile cu multe etaje pentru a identifica legăturile directe sau indirecte dintre firmlele de construcții și angajații primăriei, ai procuraturii și inspecției în construcții. Confirmarea acestor legătături ar permite identificarea cauzelor încălcărilor semnalate de cetățeni, precum și estimarea daunelor cauzate locuitorilor orașului.
2.  Dnestr TV - investigația jurnalistică “Cum oprim jefuirea râului Nistru?”. Jurnaliștii de pe ambele maluri ale Nistrului vor investiga pentru a afla cine profită de rîul Nistru, în timp ce oamenii suferă de pe urma înrăutățirii situației bazinului. Ancheta va viza următoarele arii: extragerea nisipului și pietrișului din rîu, utilizarea zonelor de protecție a apelor (construirea vilelor luxoase în aceste zone); aruncarea deșeurilor; tăierea copacilor din bazinul hidrografic.

Granturile vor susține modernizarea conținutului din presa online prin crearea unor aplicații și instrumente de utilizare a datelor deschise disponibile în Republica Moldova și la nivel internațional, realizarea și publicarea unui set de materiale jurnalistice de investigație, infografice etc.

Juriul a avut următoarea componență: Dumitru Lazur, coordonator programe media, Programul Comun „Susţinerea Democraţiei în Moldova”, jurnalist de investigație; Livia Țurcanu, consultant platforme și produse, Cenrtul de Guvernare Electronică; Paul Radu, director executiv, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), membru al International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Proiectul ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din R. Moldova”  este implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews, în perioada decembrie 2014 – februarie 2016.