Eşti aici

Te simți hărțuită la locul de muncă? Iată cum să acționezi

15 Martie 2019
1478 de afişări
Întrebare: De curând s-a schimbat conducerea instituției media unde activez și noul șef a început să îmi facă diferite favoruri, după care a trecut la glume cu tentă sexuală. Nu i-am dat niciun motiv, din contra, mereu accentuez că sunt căsătorită și nu mă interesează o relație extraconjugală. De curând m-a invitat la cină în oraș, făcând aluzia că, dacă refuz, aș putea fi concediată. Nu mă simt confortabil și nu știu cum să procedez, la cine să apelez pentru ajutor?

Răspuns: Hărțuirea este o formă de discriminare conform art. 7 alin.  (2) din Legea cu privire la asigurarea egalității.

 Astfel, în temeiul art. 13, puteți depune o plângere la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, în care veți oferi cât mai multe detalii concludente și pertinente despre situația în care vă aflați. Important este să anexați și anumite dovezi sub formă de materiale video, fotografii sau diferite înscrisuri. Plângerea poate fi depusă în termen de un an. Consiliul nu acceptă plângeri anonime, așa că este necesar să indicați numele, prenumele și adresa de domiciliu.

Consiliul va examina plângerea în termen de 30 de zile cu posibilitatea prelungirii acestuia până la 90 de zile, perioadă în care puteți fi invitată pentru a oferi mai multe detalii despre cele întâmplate.
Plângerea poate fi depusă prin mai multe modalități: poștă, e-mail, fax sau să vă înscrieți la o întâlnire cu membrii Consiliului.

De asemenea, vă puteți adresa la poliție în temeiul art. 54 cu indicele 2, alin. (2), care prevede că hărţuirea se sancţionează cu amendă de la 78 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 150 la 240 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

O altă variantă ar fi să vă conduceți de prevederile articolul 173 din codul penal care stabilește pentru hărţuirea sexuală sancțiuni mai drastice - amendă în mărime de la 650 la 850 unităţi convenţionale sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 140 la 240 de ore, sau închisoare de până la 3 ani.

Rubrica „Juristul Presei” a fost lansată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu scopul de a sprijini activitatea jurnaliștilor și a instituțiilor de presă, oferindu-le soluții juridice corecte, adaptate fiecărui caz în parte. În fiecare zi de vineri, puteți afla răspunsuri la chestiuni ce țin de apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale, accesul la informație, dreptul la viața privată, statutul juridic al organizațiilor mass-media, dreptul de autor etc. Răspunsurile oferite anterior în cadrul acestei rubrici le puteți găsi aici.