Eşti aici

Tineri jurnaliști, premiați pentru cele mai bune investigații

28 Septembrie 2017
3726 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a premiat mai mulți tineri jurnaliști pentru realizarea unor investigații axate pe propaganda rusească.  Evenimentul s-a desfășurat la Chișinău, pe data de 27 septembrie, în cadrul proiectului „Propaganda în discursul public. Cum  o evităm?”, implementat de CJI, în perioada ianuarie - septembrie 2017, cu suportul financiar al organizației Baltic to Blak Sea Alliance (BBSA).

Investigațiile au  fost realizate în urma unui program complex de instruire axat pe combaterea propagandei în spațiul informațional, prin utilizarea tehnicilor de investigație, desfășurat de CJI în luna aprilie. Participanții au format echipe și au identificat subiecte de investigații care au fost realizate timp de patru luni. Studenții au fost ghidați și asistați de experta media Viorica Zaharia

Premiul întâi a fost oferit studentelor Daria Rusu (USM) și Doinița Babalîc (ULIM), pentru materialul  „Un hotel din Chișinău a afișat o hartă pe care Țările Baltice au fost înlocuite cu Rusia”, care a fost publicat în „Ziarul de Gardă”.

Al doilea premiu i-a revenit Victoriei Ciumac, studentă la USM, care a analizat, într-un amplu material, ce face sau ce nu face Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru a combate propaganda. Materialul intitulat „CCA a eșuat în combaterea și sancționarea propagandei rusești”, este accesibil pe portalul Unimedia.info.

Al treilea material, publicat pe portalul moldova.org,  aduce în vizor misterul cărților moldovenești vândute pe un site american fără voia autorilor. Autoarea acestuia, Ionela Costiș, studentă la USM, s-a ales cu  o mențiune pentru  implicare conștiincioasă în acest proiect.Prezentă la evenimentul de premiere Sarmite Elerte, președinta bordului BBSA, a menționat necesitatea demascării propagandei și implicării active a jurnaliștilor  în acest proces: „De multe ori, propaganda se livrează ca un fapt real bazat pe jumătate de adevăr și amestecat cu o informație falsă. Scopul unui jurnalist este de a diminua și de a încerca, pe cât este de  posibil, să oprească acest fenomen prin materiale de investigație”, susține Sarmite Elerte.

Viorica Zaharia, mentoră a echipelor implicate în proiect, a subliniat că asemenea proiecte pentru studenți sunt foarte puține și că ar necesita o mai mare atenție, pentru a oferi studenților posibilitatea de a se implica și de a realiza  investigații jurnalistice încă de pe băncile facultății.

Daria Rusu, participantă în proiect, susține că a învățat foarte multe lucruri interesante în cadrul acestui  proiect: ce trebuie sa facă un jurnalist în situații de criză, de unde se pot colecta informațiile atunci când posibilitatea de informare este limitată, etc. „Sunt bucuroasă că am avut oportunitatea să acumulez această experiență prețioasă. În viitor, sper să fac investigații și mai bune”, spune studenta.
„Prin intermediul acestui proiect, am avut marea posibilitate de a capătă o experiență inedită în domeniul jurnalismului de investigație, experiență pe care nu o putem obține fiind pe băncile universității. Plus la aceasta, materialul realizat de noi a fost publicat într-un ziar care se bucură de popularitate în Republica Moldova”, a menționat Doinița Babalîc.
 
Acest eveniment a fost  realizat în cadrul proiectului „Propaganda în discursul public. Cum  o evităm?” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada ianuarie- septembrie 2017, cu suportul financiar al organizației Baltic to Blak Sea Alliance.