Eşti aici

Tinerii din Ungheni au aflat mai multe despre posibilitățile de inițiere a unui startup

09 Noiembrie 2017
1589 de afişări
La 7 noiembrie, 33 de elevi ai liceului teoretic „Ion Creangă” din Ungheni au participat la o discuție despre start-up-uri, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în seria evenimentelor European café. Elevii au aflat despre oportunitatea de a iniția o afacere încă de pe băncile școlii.

Laurenția Filipschi, directoarea executivă Junior Achievement Moldova, a vorbit despre posibilitatea de a învăța cum să inițiezi și să gestionezi o afacere în cadrul programelor desfășurate de organizația pe care o conduce, acestea fiind destinate în mare parte elevilor. Invitata i-a îndemnat pe tineri să găsească modele de oameni de afaceri care au experiență și succes în ceea ce fac și să învețe de la ei, iar pe parcursul perioadei cât sunt elevi să se concentreze pe ceea ce ar putea face ei pentru a schimba în bine mediul în care se află, în școală sau în comunitate.

Maria Mogîldea a prezentat propriul exemplu de inițiere a afacerii cu accesorii reflectorizante, acum doi ani, fiind elevă în clasa a 12-a. Maria a povestit de unde a pornit ideea, care au fost provocările și cum a reușit să mențină vie afacerea. Ea i-a asigurat pe cei prezenți că nu banii sunt importanți într-o afacere, ci ideea, modul de implementare și atitudinea față de clienți. Invitata le-a arătat participanților modalitatea prin care a evoluat produsul pe care l-a creat inițial și le-a povestit despre planurile de viitor de dezvoltare a produsului.

O altă invitată, Cristina Aramă, managera portalului #diez, le-a vorbit tinerilor despre evoluția unui start-up media care a pornit de la un blog, iar acum informează tinerii din întreaga țară despre oportunități, evenimente, studii, cultură, tehnologii, etc. Cristina descris cum se desfășoară activitatea într-o redacție media și felul în care echipa este încurajată să vină zilnic cu idei noi care să răspundă necesităților de informare a tinerilor și să fidelizeze vizitatorii prin conținut de calitate. 

La final, Andrian Cojocaru, reporter la Albasat TV, a prezentat activitatea site-ului la care lucrează și a vorbit despre experiența sa în calitate de jurnalist local care se află în mijlocul evenimentelor.

Am întrebat tinerii ce părere au despre astfel de activități, iar Gabriela Chilinciuc ne-a spus că este interesată să participe la astfel de activități deoarece are ocazia să cunoască oameni din diferite domenii. Irina Gaibu, o altă participantă, afirmă că „în cadrul unor astfel de întâlniri de genul European café poți dobândi cunoștințe noi în alte domenii, pe care nu le învățăm la școală.” „Sunt interesată de domeniul economic și cum aș putea iniția o afacere, așa că mi-aș dori să mai am ocazia să particip la activități cu această temă, pentru a afla mai multe”, a mai spus Irina. 

Întâlnirile pentru tineri „European Café” au loc în mai multe localități din Moldova. Acestea se desfășoară în cadrul proiectului ”Consolidarea Independenței în Mediile de Comunicare din Moldova Ucraina și Georgia”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.