Eşti aici

Trei echipe mixte de jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului vor crea împreună conținut multimedia

01 Iulie 2021
1133 de afişări

Trei echipe mixte formate din jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului, care au depus cinci concepte de produse multimedia, vor beneficia de consultanță în domeniul noilor tehnologii pe parcursul lunii iulie și de un suport financiar în valoare de 1,500 euro fiecare în cadrul proiectului „Promovarea dialogului mediatic pe ambele maluri ale râului Nistru”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

În concurs au fost înscrise 7 echipe mixte, care inițial au participat la instruirea „Jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului creează conținut multimedia”. Ulterior, echipele formate au prezentat 9 concepte de materiale, câștigătorii fiind selectați de membrii juriului în baza relevanței conceptului, importanței problemei abordate,  impactului, audienței și acoperirii mediatice.

În ordine aleatorie acestea sunt:

  • Viorica Tătaru, Andrei Captarenco și Veaceslav Popescul
  • Irina Glușco și Andrei Șura
  • Luiza Doroșenco, Margarita Cojuhari și Vitalie Șmacov

Echipa din componența căreia fac parte Viorica Tătaru, jurnalistă și Andrei Captarenco, producător, TV8, mun. Chișinău și Veaceslav Popescul, coordonatorul Platformei pentru Sănătate, r-nul Slobozia și-a propus să realizeze un material multimedia întitulat: „Prețul vieții între două maluri”/ „Жизнь между двумя берегами”. Membrii echipei planifică să studieze „nivelul de trai al oamenilor (de diferite vârste și categorii sociale) de pe ambele maluri ale Nistrului pentru a afla prin comparație care este „prețul vieții” la propriu, dar și la figurat, ținând cont de toate aspectele conviețuirii în acest spațiu - începând de la prețul unei pâini, până la prețul cuvântului și al libertății de exprimare”. 

Echipa din care fac parte Irina Glușco, jurnalistă, Compania TV interstatală „MIR”, mun.Tiraspol și Andrei Șura, cameraman și editor de imagine, Compania TV interstatală „MIR”, mun.Chișinău a prezentat la concurs două concepte de produse multimedia. În cadrul primului material: „Electrificarea Nistrului” / „ЭлектроДнестр” jurnaliștii vor aborda subiectul construcției noilor centrale hidroelectrice ucrainene pe fluviul Nistru. Vor fi studiate aspecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii în sectorul energetic și cum poate influența aceasta cea mai importantă cale navigabilă a Moldovei.

Cel de-al doilea concept multimedia al acestei echipe – „Copiii străzii: nu ne vor prinde” / „Дети улиц: нас не догонят” are drept subiect copiii care ajung să își petreacă timpul „în stradă” / clădiri abandonate. „Am dori să studiem și să înțelegem problema, de ce după reforma de reducere a numărului de școli internate și apariția caselor de tip familial, problema copiilor și a minorilor abandonați nu a fost rezolvată. Până în prezent copiii, adolescenții și chiar adulții rătăcesc pe străzile țării noastre, încalcă legile, consumă droguri și evadează din centrele de plasament”, menționează autorii conceptului.  

Două concepte de materiale multimedia a prezentat și cea de-a treia echipă câștigătoare din a cărei componență fac parte Luiza Doroșenco, directoare ONG Centrul Media, mun. Grigoriopol; Margarita Cojuhari, jurnalistă, Centrul Media, mun. Tiraspol și Vitalie Șmacov, jurnalist, Newsmaker.md.  Primul material va fi un documentar în care vor fi reflectate tradițiile, problemele și viața de zi cu zi a comunității de romi din regiunea transnistreană. „Prin intermediul protagoniștilor filmului, vrem să dezvăluim problema integrării romilor în societate, să vorbim despre problema renașterii tradițiilor lingvistice, culturale și spirituale ale romilor”, precizează autorii.

Al doilea concept multimedia este despre violența domestică. „Va fi un mini-documentar bazat pe poveștile unor femei, care s-au confruntat cu violența în familie. Prin intermediul protagonistelor filmului, vom explica de ce este nevoie de o lege funcțională care să preîntâmpine violența în familie, vom arăta cum poate fi îmbunătățit răspunsul autorităților la problemă, precum și cum poate fi favorizată formarea specialiștilor în domeniu”.

Echipele vor fi ghidate cum să-și dezvolte conținutul multimedia de două formatoare, jurnaliste cu vastă experiență în domeniul tehnologiilor digitale în cadrul unor sesiuni de mentorat online desfășurate în luna iulie. Este vorba de Gulim Amirkhanova, jurnalistă de televiziune şi autoare a programelor de instruire în domeniul jurnalismului TV şi online din Kazahstan și trainera Ana Gherciu, jurnalistă și directoarea executivă la Moldova.org.

În cadrul programului de mentorat, formatoarele vor veni cu sfaturi și recomandări practice despre cum să ajusteze și să definitiveze mai bine conceptele pentru a realiza, în final, produse multimedia de calitate. Pentru realizarea materialelor multimedia, cele trei echipe vor primi și un sprijin financiar în valoare de 1,500 de euro fiecare. Materialele urmează a fi realizate (filmate, montate) până la sfârșitul lunii august curent, iar în septembrie vor fi publicate în cel puțin două instituții de presă de pe ambele maluri ale Nistrului.  

Programul de consultanță este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Republica Moldova în cadrul proiectului „Promovarea dialogului mediatic pe ambele maluri ale râului Nistru”.

Sursa foto: https://www.ipn.md