Eşti aici

Un an de la semnarea Acordului de Asociere cu UE: dezbateri la Clubul de Presă al CJI

28 Mai 2015
2046 de afişări
De la semnarea Acordului de Asociere RM-UE, la 27 iunie 2014, a trecut aproape un an. Cum a evoluat în această perioadă relația R. Moldova cu Uniunea Europeană și care sunt în prezent perspectivele de integrare europeană ale țării noastre? Acestea și alte aspecte au fost luate în discuție în cadrul ședinței din 27 mai a Clubului de Presă al Centrului pentru Jurnalism Independent. Evenimentul a avut loc cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul proiectului FHI 360 „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”.

Clubul de presă a fost moderat de jurnalista postului de radio Europa Liberă, Valentina Ursu și i-a avut în calitate de invitați speciali pe Daniela Cujbă, viceministra Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova, Arcadie Barbăroșie, director executiv al Institutului de Politici Publice și Anca Cioriciu (România), expertă în tematici europene.

În deschidere, moderatoarea Valentina Ursu a remarcat că, după recentul Summit al Parteneriatului Estic de la Riga (21-22 mai 2015), principala întrebare pe care o avem este de ce nu a fost depusă o cerere de aderare la UE din partea R. Moldova.

Daniela Cujbă, viceministra Afacerilor Externe și Integrării Europene, s-a referit în răspunsul său la faptul că cererea de aderare la UE își are momentul său, care nu trebuie grăbit. ”În cazul oricărui stat care vrea să adere la UE trebuie îndeplinite două condiții: atât statul trebuie să fie pregătit pentru aderare, cât și Uniunea Europeană să fie gata să accepte în componența sa un nou membru”. Potrivit Danielei  Cujbă, în cazul R. Moldova există mai multe reforme menționate în Acordul de Asociere care trebuie realizate, iar documentul în sine mai trebuie ratificat de anumite țări membre ale UE.

Și Arcadie Barbăroșie a fost de părerea că, în acest moment, R. Moldova nu este pregătită să adere la UE, din cauza mai multor factori: PIB pe cap de locuitor, calitatea democrației, nivelul corupției etc. ”Nu trebuie să diminuăm, însă, importanța Acordului de Asociere. Dacă vom duce la capăt reformele asumate prin acest Acord, calitatea vieții va crește considerabil, iar Moldova va fi pregătită să se integreze în UE”, a precizat  A.  Barbăroșie. Vorbitorul  s-a referit și la Barometrul Opiniei Publice, realizat de IPP și ”paradoxul pe care îl regăsim în acesta”. Deși majoritatea respondenților consideră că în Uniunea Europeană nivelul de trai este mai bun decât în Uniunea Vamală, totuși fiind puși în fața unei eventuale alegeri între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, doar 38% ar opta pentru prima opțiune, iar circa jumătate ar vota pentru aderarea la Uniunea Vamală, restul fiind indeciși. Această situație, susține directorul IPP,  poate fi explicată prin factorul psihologic de frică de nou și schimbare. În acest sens, el a reamintit rolul important al societății civile și al presei de a comunica oamenilor despre UE,  pe înțelesul tuturor.

Anca Cioriciu a precizat că România, în experiența sa de integrare în UE a întâlnit suficiente greutăți și momente critice, la fel ca și R. Moldova, dar marea diferență a fost că în țara vecină a existat consens politic și social în legătură cu vectorul extern, iar acest lucru a contribuit la aderarea în 2007 la UE. ”După aderare, România și Bulgaria au trecut și încă mai trec prin mai multe etape tranzitorii, impuse de UE. Aceste lucruri trebuie de fapt să se întâmple din faza Acordului de Asociere”, a adăugat A. Cioriciu.

Printre rezultatele obținute de R. Moldova în perioada de după semnarea Acordului de Asociere la UE au fost menționate: creșterea ratei de export în statele UE cu 10% , adaptarea legislației RM la cea  a UE, în special în domeniul economic, valorificarea oportunităților oferite de programe educaționale precum  Erasmus, Tempus, Jean Monnet etc.

 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media, a accesului la informație,promovarea valorilor și integrării europene”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.
 Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparţin participanților şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau a Guvernului SUA.