Eşti aici

Un schimb de reportaje transfrontaliere conectează Moldova cu Ucraina și Georgia

23 Decembrie 2016
2597 de afişări
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) din Moldova în parteneriat cu Internews lansează proiectul transfrontalier ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia”.
 
Noul proiect are ca scop îmbunătățirea accesului la informații utile pentru cetățenii din Moldova, Ucraina și Georgia prin consolidarea capacității mass-mediei locale, aplicarea inovațiilor în jurnalism, încurajarea dialogului în rândul tinerilor, instruirea persoanelor în etate privind accesul la
Internet și stimularea colaborării între jurnaliștii din cele trei țări.
 
În Moldova, nouă instituții din mass-media locală, inclusiv din regiunea transnistreană și autonomia găgăuză, vor fi selectate în calitate de parteneri ai proiectului. Aceștia vor fi implicați în pregătirea unei serii de pachete multimedia intitulate "Moldova Plus". Partenerii vor învăța cum să-și diversifice conținutul și să-l facă mai interesant pentru public.
 
Programul "Moldova Plus" va consta din șapte pachete multimedia, care vor fi produse cu ajutorul unor jurnaliști din presa națională, selectați prin concurs de către Centrul pentru Jurnalism Independent. Pachetele multimedia vor include materiale video, audio, scrise, infografice, hărți interactive, jocuri, concursuri și vor acoperi subiecte tematice de interes național, pe care partenerii din presa locală vor putea să le adapteze pentru publicul lor.
 
Suplimentar, proiectul va oferi micro-granturi pentru partenerii din mass-media locală pentru a produce conținut destinat publicului din comunitățile pentru care lucrează.
 
Reportajele transfrontaliere se vor axa pe teme de interes pentru cetățenii din Republica Moldova, Georgia și Ucraina. Pachetele cu articole regionale vor fi realizate cu efortul comun al jurnaliștilor din toate cele trei țări, susținute de CIJ în Moldova, Internews Georgia în Georgia și Internews Ucraina în Ucraina.
 
Concursul "Fondul pentru inovații" din cadrul proiectului va oferi instituțiilor mass-media resurse pentru a-și moderniza tehnologiile din redacțiile lor. Acest sprijin va permite organizațiilor de presă independente să implementeze inovații și să devină exemple de urmat pentru alte media.
 
Un hackathon media va conecta dezvoltatori de software, mass-media moldoveană și cetățeni/activiști media pentru a crea aplicații și instrumente online pe care mass-media independentă să le utilizeze pentru a servi mai bine necesităților de informare ale publicul lor.
 
De asemenea, jurnaliști și specialiști IT din cele trei țări vizate de proiect vor avea posibilitatea de a participa la un laborator de inovații media, care va avea loc la Kiev. Laboratorul va promova utilizarea tehnologiilor informaționale de comunicare și platforme online pentru a ajuta mass-mediei să sporească accesibilitatea conținutului pentru publicul lor și implicarea acestuia în discutarea subiectelor de interes major.
 
Proiectul va include două componente adresate exclusiv tinerilor: o tabără de educație mediatică și clubul de discuții "European Café", care vor fi organizate în diferite localități din Moldova, pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a se întâlni cu jurnaliști, activiști, experți, muzicieni și artiști și a discuta subiecte de interes comun.

În cele din urmă, o altă componentă este inițiativa originală "Bunica online", concepută  pentru a populariza utilizarea Internetului în rândul persoanelor în vârstă, în special, în zonele rurale, pentru a le angaja mai bine în viața socială și a comunității.
 
Proiectul ”Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova, Ucraina și Georgia” se va desfăsura în perioada septembrie 2016 - mai 2018. Persoană de contact: Rodica Catareu, coordonatoare de proiect, сoordonator@ijc.md , tel.: 022 213 652.